
A görög konyhát nem csak sós ételei miatt emlegetjük sokszor – a desszertek terén is bőven tartogat meglepetéseket. Legyen szó egy ünnepi lakoma méltó lezárásáról, vagy csak egy egyszerű, mégis elegáns édességről, a görög desszertpaletta a hagyomány és az ízek gazdagságának tökéletes egyensúlyát…
augusztus 06., 2025 ● Oláh-Bebesi Borbála
Édes Görögország: 6 desszert, aminek szinte lehetetlenség…
Oláh-Bebesi Borbála

A villásreggelik listáján rengeteg finom étel található, de az édesszájúak talán egyetértenek abban, hogy az egyik legalapvetőbb fogás, ha jól akarjuk indítani a napot, az a gofri. Ez a reggeli nemcsak jellegzetes illatával és ízesítési lehetőségeivel csábít, de azzal is, hogy nagyon könnyen…
augusztus 05., 2025 ● Oláh-Bebesi Borbála
A klasszikus gofrinál jobb reggelire senkinek nincs…
Oláh-Bebesi Borbála

Budapest szívében, a Dohány utcában egy elegáns, mégis otthonos térben talált otthonra a város egyik legfrissebb kulináris különlegessége, a Mattarello. Nincs könnyű dolgunk, ha szeretnénk bekategorizálni: nem tipikus reggelizőhely, nem is brunch-étterem – ezek együttvéve, és még ennél is több.
augusztus 04., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Ebben az új budapesti étteremben minden fogás croissant-ra…
Hamu és Gyémánt

A világ egyik legrangosabb tejtermékversenyén nemrég kihirdették, melyik vaj viseli idén a „világ legjobbja” címet – és a díjazott termékért nem kell külföldre utazni: itthon is könnyedén beszerezhető.
augusztus 04., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Ez lett a világ legjobb vaja: Magyarországon is elérhető…
Hamu és Gyémánt

A vinete, vagyis a padlizsánkrém igazi klasszikusnak számít az erdélyi konyhában – egyszerű, rusztikus, füstös, mégis megunhatatlan. Nem véletlen, hogy minden családnál más és más módokon készül, de az igazi titok a tűzön, parázson sült padlizsán ízében rejlik. Most egy olyan autentikus erdélyi…
augusztus 02., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Erdély íze: így készül az igazi vinete, vagyis a…
Hamu és Gyémánt

A nyári melegben általában nehéz olyan ételt találni, ami egyszerre könnyű, frissítő és laktató is – de létezik egy fogás, amelyik éppen ezt kínálja. A sült kukoricás és cukkinis tésztasaláta citromos öntetével, grillezett zöldségekkel és friss bazsalikommal igazi nyári hangulatot varázsol a…
augusztus 01., 2025 ● Oláh-Bebesi Borbála
Nyári hangulat a tányéron: cukkinis-kukoricás tésztasaláta
Oláh-Bebesi Borbála

Az indiai fűszerek illata egyetlen másodperc alatt képes minket képzeletben egy másik földrészre repíteni – ez pedig a dolgos hétköznapokon, amikor még gondolati síkon sem engedhetjük meg magunknak az utazást, igen üdítően tud hatni. A Bombay Budapest ebéd vagy business menüs fogásai felett ülve a…
augusztus 01., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Egy tál, amire ráfér az indiai konyha lényege: thali a…
Hamu és Gyémánt

Mostantól Madrid Európa gasztrofővárosa: a spanyol metropolisz a gasztronómiai szakértők és több ezer helyi lakos szerint is megelőzi Nápolyt, az eddigi címvédőt.
július 31., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Olasz helyett spanyol győzelem: ez a legjobb gasztrováros…
Hamu és Gyémánt

A konyhaművészet világa folyamatosan változik, és a fiatal séfgeneráció újfajta szemlélettel formálja át a gasztronómia szabályait. Ennek az újhullámnak az egyik kiemelkedő képviselője Endrész-Nagy Tamás, fővárosi Zazie étterem új séfje, aki szerint egy séf nem attól kreatív, hogy luxus…
július 31., 2025 ● Hamu és Gyémánt
A Zazie új séfje, Endrész-Nagy Tamás: Pályám során először…
Hamu és Gyémánt

A nyár nem éppen a nehéz, zsíros ételek időszaka – sokkal jobban esnek ilyenkor a könnyebb fogások. A tésztasaláta tökéletes választás lehet a forró hónapokra, de van pár szabály, amit mindenképpen érdemes betartani, ha a lehető legjobb eredményt szeretnénk.
július 30., 2025 ● Hamu és Gyémánt
3 tipp, hogy a nyári tésztasaláta valóban tökéletes legyen
Hamu és Gyémánt

Az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy a finomabbnál finomabb gyümölcsökből nekiállhatunk lekvárt, fagyit vagy desszerteket készíteni – a lehetőségek tárháza végtelen. A vaníliafagylalttal tálalt sült barack könnyen lehet, hogy sokak számára az évszak új slágere lesz. Recept.
július 30., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Sült barack vaníliafagyival – a tökéletes és pofonegyszerű…
Hamu és Gyémánt

A budapesti Time Out Market – amely a kelet-közép-európai térségben elsőként nyitja meg kapuit – új vendéglátóhelyek csatlakozását jelentette be. A főváros gasztronómiájának legjavát felvonultató piacnak a Corvin Palace ad majd otthont.
július 29., 2025 ● Oláh-Bebesi Borbála
Ezek az éttermek már biztosan ott lesznek a Time Out Market…
Oláh-Bebesi Borbála

A Parmigiano Reggiano nem véletlenül viseli a „sajtok királya” címet – az olaszok pedig pontosan tudják, hogy ebből a királyi sajtból semmi sem megy kárba. Miután lereszeltük a tésztára vagy az utolsó darabig elcsipegettük a sajttálról, sokan a kérget gondolkodás nélkül kidobják. Pedig éppen ekkor…
július 28., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Általában a szemetesben végzi, pedig ez a sajt egyik…
Hamu és Gyémánt

Kívül ropogós, belül légiesen puha, és minden harapásban ott a napfényes Itália ígérete – ez a ciabatta, az olaszok ikonikus szendvicskenyere. Megmutatjuk, hogyan készül ez az egyszerre rusztikus és kifinomult pékáru, amely méltán lett világszerte kedvenc.
július 27., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Kívül ropog, belül puha az olaszok szendvicskenyere – így…
Hamu és Gyémánt

Azt gondolnánk, hogy a barbecue.-s csirke elkészítése nem is olyan nehéz feladat, pedig néha még a legjobbakkal is előfordul, hogy sütés közben elkövetnek néhány hibát. Mint sok más étel esetében, úgy ennél is létezik pár alapvető szabály, melyeket érdemes betartani, ha tökéletes ízélményt…
július 26., 2025 ● Hamu és Gyémánt
5 kötelező lépés, ha tökéletes barbecue-s csirkét készítenél
Hamu és Gyémánt

Ma már rengeteg cukrászda és élelmiszerbolt kínál olyan süteményeket, melyek után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk, de egy valamit nem lehet utánozni, a nagymama pitéjét. Lehet az almás, meggyes vagy mákos, az eredmény ugyanaz: felejthetetlen ízélmény, mely egy életre elkísér.
július 25., 2025 ● Oláh-Bebesi Borbála
Ahogy a nagyi csinálta: így készül a legfinomabb meggyes…
Oláh-Bebesi Borbála

Vajon ez alkalommal mire törekedhet a magyar főváros egyik legnépszerűbb Michelin-ajánlott étterem: a tradíciók fenntartására, esetleg az újítás izgalmára? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: mindkettőre.
július 24., 2025 ● Bódy Kolos
Nyári frissesség, ismerős ízek – kipróbáltuk a VIRTU nyári…
Bódy Kolos

Törökország gasztronómiája legalább olyan változatos, mint a mediterrán országoké, és bár elsőre sokaknak a kebab juthat eszébe, ha török street foodról van szó, a kínálat a valóságban ennél jóval szélesebb. Ide tartozik például a tantuni néven ismert wrap, amiben minden megtalálható, ami egy igazi…
július 24., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Kevesen ismerik, pedig a kebabnál is jobb a törökök…
Hamu és Gyémánt

A Pannonhalmi Főapátság pincészete és az MBH Bank közös története megmutatja, hogy még egy pénzintézetnek is lehet „szerelemprojektje”. Ez a rendhagyó viszony ráadásul még inkább katalizátorként működik a sikerhez vezető úton – erről mesélt nekünk Liptai Zsolt főborász és Hollósi Dávid, az MBH Bank…

A japán konyhaművészet Magyarországon sokáig rejtélyes és távoli világ volt. Azonban két elkötelezett szakember, Vellai Gábor séf és felesége, a japán származású Harumi Nomura már negyed évszázada dolgozik azon, hogy a hiteles japán ízeket közelebb hozza a magyar közönséghez. Közös útjuk egy…
július 22., 2025 ● Hamu és Gyémánt
25 év rizsszemről rizsszemre: a Spago Budapest sushi…
Hamu és Gyémánt

Nincs is annál jobb nyári program, mint a tábortűz körül összegyűlve – a lelassult idő kényelmét élvezve – átbeszélni az élet nagy kérdéseit. Kevés dolog tudja elrontani ezeket a meghitt és hangos kacajokkal teli pillanatokat, ám a nem megfelelően összerakott tűz pont ilyen: előfordulhat, hogy…
július 22., 2025 ● Hamu és Gyémánt
3+1 tipp, ha tökéletes tábortűz köré gyűlnétek össze
Hamu és Gyémánt

A pörkölt kétségtelenül a magyar konyha egyik legikonikusabb fogása. Elkészítési módját illetően megoszlanak a vélemények, ám egy dologban jó eséllyel mindenki egyetért: a végeredmény legyen szaftos és omlós. Ennek kapcsán most összegyűjtöttünk 5 egyszerű tippet, aminek betartásával garantáltan…

Uborka, kenyér vagy krumpli, fűszerek, víz, nagy befőttesüvegek és 3–6 nap érlelés. Ezek feltétetlenül szükségesek a nyár legkedveltebb savanyúságához, de a hozzávalókon túl pár praktikát is érdemes jól az eszünkbe vésni a tökéletes végeredmény érdekében. Mutatjuk is, mik ezek!
július 21., 2025 ● Hamu és Gyémánt
5 tipp, hogy az idei kovászos uborka valóban roppanós…
Hamu és Gyémánt

A fagyasztott pizza gyors és kényelmes megoldás hétköznap estére, de vajon lehet-e belőle valódi itáliai ízélményt varázsolni? A Trader Joe’s nevű amerikai szupermarketlánc saját podcastjében erre ad választ Christian, az olasz pizzakészítő, aki már 1994 óta küld pizzákat a bolthálózatnak…
július 20., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Egy olasz pizzamester szerint így lesz tökéletes a…
Hamu és Gyémánt

Az egészséges, ragyogó bőr nemcsak a kozmetikumokon múlik – legalább ennyire fontos az is, hogy mit eszünk. A tudomány szerint bizonyos élelmiszerek kifejezetten jótékonyan hatnak a bőr szerkezetére, hidratáltságára és természetes fényére. Ráadásul sokkal olcsóbbak és elérhetőbbek, mint a…

Olykor-olykor mindannyian megkívánunk egy klasszikus gyorséttermi hamburgert – és ezeknél az alkalmaknál el is várjuk, hogy a szendvicsünk rövid időn belül elkészüljön és tényleg meleg legyen. Most egy egykori gyorséttermi menedzser elárulta, hogyan mehetünk biztosra, ha valóban friss ételt akarunk…
július 19., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Ezt a trükköt alkalmazva mindig friss hamburgert kapunk a…
Hamu és Gyémánt

A rómaiak legendás halszósza, a garum, évszázadokon át csak szövegekben élt tovább: szakácskönyvekben, filozófusok kritikáiban, és ritka régészeti emlékekben találkozhattunk vele. Most azonban egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült feltárnia, pontosan miből is készült ez a sós, erjesztett szósz…
július 19., 2025 ● Hamu és Gyémánt
DNS-vizsgálat bizonyítja: így készült a rómaiak ősi…
Hamu és Gyémánt

Elsőre talán meghökkentő, de egy jól ismert, mégis ritkán használt fűszer lehet a marhapörkölt igazi titkos összetevője. Olyan hozzávalóról van szó, amit leggyakrabban édes süteményekben, pitékben és téli italokban látunk viszont – pedig sós fogásokban is megállja a helyét.
július 18., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Meglepő, de ez a fűszer lehet a tökéletes pörkölt titka
Hamu és Gyémánt

Az evésnek a rohanó világban gyakran nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget, holott az étkezések körüli hagyományok mögött mélyen gyökerező kulturális szabályrendszerek húzódnak meg. Ezek többek puszta szokásoknál – olyan örökségek, amelyek generációkon átívelő értékeket őriznek.
július 17., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Az evés kultúrája – 5 különös étkezési szokás a világ…
Hamu és Gyémánt

Nap mint nap halljuk: az AI átírja a világot. Egyre több iparágban teszi hatékonyabbá a munkát, ír, rajzol, sőt, már receptet is generál. Valóban, a technológia lenyűgöző, de van egy terület, ahol a mesterséges intelligencia biztosan nem tudja felvenni a versenyt: a vendéglátásban, a konyhán, a…
július 16., 2025 ● Hamu és Gyémánt
A vendéglátás nem promptokban történik, avagy 207 évnyi…
Hamu és Gyémánt