zöld tea fekete tea citrom tej

Mit igyunk reggel kávé helyett, zöld vagy fekete teát?

A reggeli kávé helyett a fekete és a zöld tea is jó választás lehet, ám vajon melyik ébreszt és frissít fel jobban?


Míg a kávé hirtelen, de rövid ideig hat, a zöld tea lassabban fejti ki a hatását, és jóval tovább tart ébren. Mi a helyzet az angol kultúrából közismert fekete teával?

A zöld, valamint a fekete tea ugyanannak a cserjének leveléből készül, a feldolgozásban rejlik a különbség. Ez a cserje a Camellia Sinensisa.

A fekete teát fermentálással állítják elő. A tealeveleket megfonnyasztják, megsodorják, majd erjesztik. Levegő hatására oxidáció következik be, ez okozza azt, hogy megváltozik a színe, és a teában található anyagok mennyisége és milyensége is.

A zöld teát nem fermentálják, mi több, gátolják benne az erjedéshez szükséges enzimek aktivitását, így a levelek megőrzik zöld színűket sok értékes tulajdonságuk mellett.

Az erjesztés kihat a polifenol- és koffeintartalomra, valamint az L-theanin nevű aminosav mennyiségére is.

Mi az a polifenol? A teákban csersav található, ami egy növényi eredetű polifenol. Ez lassítja a koffein felszívódását. Az erjesztés hatására a polifenolok megváltoznak, ezért a koffein gyorsabban szabadul fel, erősebben tud hatni. Ez igaz a fekete teára is, a zöld tea ivásakor azonban lassabban oldódik ki a koffein.

A polifenol emellett egy antioxidáns is, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatással bír. A zöld teában több polifenol található, emiatt egészségesebb, mint a fekete tea.

Az erjesztés kihat a koffeinre is, nagyobb mennyiséget felszabadítva a tealevelekben. A fekete tea emiatt több koffeint tartalmaz a zöld teánál. Egy bögre fekete tea körülbelül 50 mg koffeint, egy bögre zöld tea pedig 35 milligramm koffeint tartalmazhat.

A koffein kis mértékben egészséges, csökkentheti például a szív-és érrendszeri betegségek esélyét.

A zöld és fekete tea is tartalmaz egy L-theanin nevű aminosavat is. Ez nyugtatóan hat a szervezetre. Míg a zöld teában magasabb az L-theanin-tartalom, a zöld tea inkább nyugtat, a fekete tea pedig inkább élénkít.

Ha tehát hosszú távú hatást szeretnénk elérni és nem célunk az, hogy gyorsan felébredjünk, elég egy zöld tea elfogyasztása is. Gyors élénkítő hatásért pedig forduljunk a fekete teához.

A kávé mindkét teánál több koffeint tartalmaz, ám mindkettőnél hamarabb illan el a hatása.

(Forrás: Só Bors)


Related Articles From Your Site
Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk