kávézó nő
Fotó: Shutterstock

Leleplezzük a koffeint: minden, amit a kávé hatásairól tudni szerettél volna

Naponta világszerte 2 milliárd csésze kávé fogy világszerte. De vajon mi történik valójában benned az első korty lenyelése után? Összeszedtünk mindent, amit tudnod kell.


A kávét egykor a szufi misztikusok használták a vallási rituálék során a koncentráció elősegítésére, ma pedig az egyik legelterjedtebb ital a bolygón: naponta körülbelül 2 milliárd csészével fogyasztunk belőle.

Halvány elképzeléseink vannak arról, hogy a koffein felébreszt és segítheti a sportteljesítményt, de vajon azt tudod, hogy mennyit ihatsz belőle biztonságosan egy nap? Ha figyelembe vesszük, hogy egy americano a koffeinen kívül több mint 100 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz, máris összetettebb a képlet. Most kiderül mi történik pontosan a szervezetedben, amikor reggelente megiszol egy dupla eszpresszót. Olvass tovább!

Ez is érdekelhet: A legtöbben nem a legjobb időpontban fogyasztják a kávéjukat

​1. Milyen gyorsan hat?

A hatás már azelőtt megkezdődik, hogy egy kortyot is ittál volna: már a kávé illatának belélegzése is javíthatja a memóriát és serkentheti az éberséget egy 2019-es, 80 18-22 éves fiatalon végzett tanulmány szerint, bár a kutatók szerint a hatás valószínűleg placeboelemmel jár. Azt is felvetették, hogy lehetséges-e, hogy eleve placebohatást hordoz magában a fogyasztása is. Ám a placebóval összehasonlítva, mindig a koffein teljesítménynövelő hatására találtak bizonyítékot. Egy 2008-as tanulmány szerint egy csésze kávé hatása már 10 perccel az elfogyasztás után jelentkezhet, addig egy 2008-as tanulmány szerint a koffein csúcskoncentrációja a vérben 45 perc után következik be.

​2. Hogyan ébreszt fel a kávé?

A koffein központi idegrendszeri stimulánsként hat − éberebbé és koncentráltabbá tesz, de potenciálisan ingerlékenyebbé és szorongóbbá is. Mindez a szervezeted adenozinreceptoraival függ össze, amelyek segítenek szabályozni a szívritmust, a véráramlást és az alvás-ébrenlét ciklusokat. Amikor az adenozin kötődik ezekhez a receptorokhoz, a reakció a sejtek aktivitásának csökkenéséhez vezet, gyakran elősegítve az álmosságot és az alvást. A koffein becsapja az idegsejteket, és megakadályozza, hogy az adenozin elvégezze a dolgát. Ez elősegíti a fokozott éberséget, miközben lehetővé teszi az agyserkentő neurotranszmitterek szabad mozgását.

Ha tovább olvasnál: A kávénak valóban gyulladáscsökkentő hatása van

​3. Valóban fokozza a sportteljesítményt?

fiatal fut\u00f3  ruh\u00e1ba \u00f6lt\u00f6z\u00f6tt n\u0151 n\u0151 k\u00e1v\u00e9t iszik, f\u00fcl\u00e9ben f\u00fclhallgat\u00f3, kez\u00e9ben telefon

Fotó: Shutterstock

Egy 2020-as, amatőr kerékpárosok körében végzett tanulmány szerint a kávé átlagosan 1,7%-kal javította a teljesítményt. Egy régebbi brit tanulmány a reakcióidő, a memória és a vizuális-térbeli gondolkodás dózisfüggő javulásról számolt be a kávéfogyasztók körében. Azonban a kávék koffeintartalma nagyon különböző lehet. A Which? fogyasztói csoport nemrég végzett elemzése szerint a Costa kávézóban egy közepes kapucsínó 325 mg koffeint tartalmaz, míg a Starbucksos megfelelője csak 66 mg-ot. A kávébabok is jelenthetnek különbséget − a robusta babok koffeintartalma magasabb, mint az arabica baboké −, a pörkölés pedig lebontja a koffeint, így általában a sötétebb pörkölésű kávék koffeintartalma alacsonyabb. A sportolóknak ezért inkább a koffeint tablettát javasolják a szakemberek, mert így jobban tudják szabályozni a bevitelt.

​4. Mikor kell abbahagyni a kávéivást?

A koffein felezési ideje körülbelül hat óra, ami azt jelenti, hogy ha az utolsó eszpresszót délután 4-kor iszod meg, a koffein fele még este 10-kor is a szervezetedben van, amikor már le kellene nyugodnod éjszakára. Sok ember követi a koffeintilalom gondolatát − leállás 14 vagy 15 órakor −, de ez nem jelenti azt, hogy reggel szabad a pálya. Sokan egymás után három kávét is megisznak reggelente. Már 1000-1500 mg-nál tartanak, mielőtt ebédidőhöz érnének. Ennél jobb, ha egyenletesen tartjuk a mennyiséget, nagy emelkedések és visszaesések nélkül.

5. Jót tesz neked?

A kávéfogyasztás biztonságosnak tűnik a szokásos beviteli szinteken belül, az összefoglaló becslések szerint a különböző egészségügyi kimenetelek tekintetében a legnagyobb kockázatcsökkenés napi három-négy csésze esetén tapasztalható, és valószínűbb, hogy az egészségnek inkább használ, mint árt. Egy másik tanulmány szerint a kávé a szív- és érrendszeri betegségek, a Parkinson-kór és a 2-es típusú cukorbetegség mellett a rák több formájának valószínűsíthetően csökkent kockázatával is összefüggésbe hozható. Bizonyos bizonyítékok pedig arra utalnak, hogy hangulatjavító hatása hosszú távon is előnyös: csökkenti a depresszió kockázatát. Sőt, a zsírégetésben is segíthet, testmozgással együtt. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a zsírtól, ki kell bontani a sejtből, majd elégetni, a koffein pedig bizonyítottan elősegíti a lebontó részt.

Forrás: Guardian

A figyelmetekbe ajánljuk