várandós kismama egy csésze kávéval a kezében
Fotó: Shutterstock

Ilyen hatással van az újszülöttre, ha a mamája koffeint fogyaszt

Már a napi ajánlott koffeinmennyiségnél kevesebb koffein fogyasztása a terhesség alatt is negatívan befolyásolhatja a gyermek magasságát egy új tanulmány szerint.


A Journal of the American Medical Association című folyóiratban október 31-én megjelent tanulmány szerint azoknak a nőknek a gyermekei, akik az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Kollégiuma által ajánlott 200 milligramm koffein felső határértéknél (körülbelül két csésze kávé) kevesebbet ittak, alacsonyabbak voltak, mint azoké, akiknek az anyukája alig vagy egyáltalán nem ivott kávét.

Ez is érdekelhet: A nők csontjai örökre megváltoznak a szülést követően

A tanulmányban a terhes nők két csoportját figyelték meg, akiknek az első trimeszterben megmérték a vérük koffein-koncentrációját.

Az első csoportban olyan anyukák gyermekei voltak, akik naponta körülbelül 36 milligramm koffeint (körülbelül fél csésze kávé) fogyasztottak, és ők 7 éves korukra körülbelül 1,5 centiméterrel voltak alacsonyabbak, mint azok, akiknek édesanyjuk alig vagy egyáltalán nem fogyasztott koffeint.

Azok a gyerekek, akiknek az anyukája napi két csésze kávéval egyenértékű koffeint fogyasztott, 4 és 8 éves koruk között 0,68-2,2 centiméterrel voltak alacsonyabbak. A magasságbeli különbségek 4 éves korban kezdődtek, és minden további évben nőttek, amíg a gyerekek 8 évesek nem lettek.

Eredményeink arra utalnak, hogy az anyai koffeinfogyasztás összefügg a gyermekek testmagasságának hosszú távú csökkenésével. Ez az összefüggés még a napi 200 mg-os ajánlás alatti fogyasztás esetén is fennállt

− írták a szerzők a tanulmányban.

A tanulmány szerzői szerint a gyerekek magassága közötti különbségek hasonlóak voltak ahhoz, amit a dohányzók és a nemdohányzók gyerekeinél tapasztaltak.

Bár a nemzeti irányelvek megengedik az enyhe koffeinfogyasztást, egyes tanulmányok azt jelzik, hogy a terhesség alatti koffeinfogyasztás bármilyen mennyisége hatással lehet a magzatra vagy a csecsemőre.

Ha tovább olvasnál: Miért ne igyunk terhesen kávét ─ így hat a magzatra a koffein

A terhesség alatti koffeinfogyasztásról szóló, nemrégiben készült National Institutes of Health tanulmány szerint azoknál, akik napi fél csésze kávét ittak, valamivel kisebbek voltak a babák, mint azoknál, akik tartózkodtak. Egy 2020-ban megjelent áttekintés pedig azt találta, hogy a koffeinfogyasztás bármilyen szintje növelheti a terhes nőknél a vetélés, a halvaszületés és az alacsony születési súly kockázatát.

Tehát a kávézó terhes kismamáknak lehet, hogy alacsonyabbak lesznek a gyermekeik, de a koffein fogyasztása gyermekkorban valószínűleg nem befolyásolja a magasságot.

A szakértők korábban elmondták, hogy a kávé- vagy teafogyasztást korlátozó terheseknek figyelniük kell az egyéb koffeinforrásokra, például a csokoládéra, az üdítőitalokra és egyes gyógyszerekre is.

Forrás: Insider


A figyelmetekbe ajánljuk