A tavasz beköszöntével végre elérkezett a friss, cserepes zöldfűszerek ideje is. Sokunk kedvence, a bazsalikom a közhiedelemmel ellentétben valójában nagyon könnyen és gyorsan termeszthető otthoni körülmények között, ehhez csupán néhány dologra kell odafigyelnünk.
Kezdjük kicsiben
Ha hosszú életű bazsalikompalántát szeretnénk, érdemes egy kisebb növényt vennünk. Bár ez elsőre ellentmondásosnak tűnhet, valójában a kisebb méret kulcsfontosságú: a lehető legtöbbet akkor tudjuk majd szüretelni a növényünkről, ha frissen, apró levelekkel érkezik meg az otthonunkba. Minél nagyobb és bokrosabb, annál valószínűbb, hogy rövid élete lesz nálunk.
Használjunk nagyobb cserepet
Friss növényünket a lehető leghamarabb ültessük át az eredetinél nagyobb cserépbe. Ezzel elegendő teret biztosíthatunk neki a növekedéshez, ráadásul minél több föld van körülötte, annál tovább marad meg a gyökerek körül a nedvesség két öntözés között. Mivel a bazsalikom a kissé vizes földet szereti, erre mindenképp érdemes odafigyelnünk – a kis cserépben ugyanis nagyon hamar kiszárad a talaj, ha a napon hagyjuk a palántát.
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tegyük napos helyre
Ha már a napfénynél tartunk: kevesen tudják, de a bazsalikomnak naponta minimum 6-8 órás direkt napsütésre van szüksége ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban nőjön. Sokan próbálkoznak a beltéri termesztéssel, és bár ez sem egy rossz módszer, a lakásunkon belül soha nem hoz majd olyan sok friss levelet a növény, mint a kertben vagy az erkélyen.
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ha tovább olvasnál: Ezzel a pár egyszerű trükkel könnyedén életben tudjuk tartani zöldfűszereinket
Szüreteljünk rendszeresen
Az összes tipp közül ez a legfontosabb, mégis ebben hibáznak a legtöbben: az egészséges, burjánzó bazsalikomnövény titka a rendszeres és megfelelően végzett szüretelés. Minden egyes alkalommal, amikor visszavágjuk, arra ösztönözzük a növényt, hogy az adott ponton két új szárat növesszen, és persze minél több szár van rajta, annál több új levelet fog hozni.
A legtöbben azért nem szüretelik elég gyakran, mert várni szeretnének addig, amíg elég friss bazsalikom összegyűlik – helyette inkább egy-egy levelet csipegetnek le a növényről. Bár rövid távon tényleg ez tűnik logikusnak, ezzel valójában csak hátráltatjuk a növekedést. Ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el, érdemes az alulról számított harmadik szár-levél csomópont felett egy kicsivel levágnunk az ágak tetejét.
Forrás: A Beautiful Plate