Intenzív ízükkel és illatukkal a zöldfűszerek még a legegyszerűbb ételeket is képesek feldobni. A tárolásuk azonban kellő odafigyelést igényel, ugyanis ha nem vagyunk elég körültekintőek, rövid idő alatt megfonnyadnak. Mutatunk néhány pofonegyszerű tippet, melyek segítségével hosszú ideig is frissek maradnak kedvenc fűszernövényeink.
Így tároljuk őket
Az olyan fűszernövények, mint a koriander, petrezselyem, menta vagy a bazsalikom nagyon hamar megfonnyadnak. Azonban van egy módszer, amely segítségével ez elkerülhető: első lépésként tegyük a csap alá a növényeket és alaposan mossuk meg őket. Szárítsuk meg salátaszárító segítségével – ha nincs otthon, egyszerűen csak rázzuk meg őket, hogy lecsepegjen a leveleikről a víz, majd tegyük őket egy tiszta konyharuhára. A lényeg, hogy minél több vizet eltávolítsunk a felületeikről. Öntsünk kevés vizet egy üvegcse aljába, majd akárcsak a virágokat, szedjük csokorba és tegyük bele őket. Figyeljünk arra, hogy a leveleket ne érje víz. Ha ezzel megvagyunk, már csak annyi dolgunk maradt, hogy egy tiszta műanyagzacskóba bugyoláljuk a csokrokat.
Ez is érdekelhet! 5 étel, amit tilos mikróban melegíteni
Fotó: Unsplash
Érdemes a koriandert, petrezselymet, metélőhagymát és mentát a hűtőben tárolni. A bazsalikomot inkább hagyjuk a konyhapulton, szobahőmérsékleten úgy, hogy ne érje közvetlenül napfény.
Hogyan tároljuk a keményebb levelűeket?
Míg a puha levelű növények sokkal kényesebbek, addig az olyanok, mint a rozmaring, zsálya, kakukkfű vagy oregánó nem száradnak ki könnyen, így nem igényelnek különösebb odafigyelést sem. A fentebb említett praktika ugyanolyan jól beválhat, ám a legjobb, ha lazán, nedves papírtörlőbe tekerve egy hermetikusan lezárt edényben tároljuk őket. Hűtőben tárolva sokkal hosszabb ideig, akár 2-3 héten át is megőrzik frissességüket.
Ajánljuk figyelmedbe! 3+1 őszi zöldség- és gyümölcsféle, amiből könnyedén kiváló fogás készíthető
Fagyasztás, szárítás
Ha igazán hosszú ideig szeretnénk élvezni fűszernövényeink friss zamatát, érdemes lefagyasztani vagy kiszárítani azokat. Előbbi technikához nincs szükség másra, mint egy tiszta, nedves papírtörlőre. Ebbe tekerjük bele a kívánt növényeket, majd helyezzük egy zárható tasakba, majd tegyük a fagyasztóba.
Ha szárítani szeretnénk, szükségünk lesz kötöző zsinegre. A segítségével kössünk össze 3-4 szár növényt (fontos, hogy szellős csokrokat készítsünk, ugyanis ha túl sokat kötünk össze, nem kapnak elég levegőt és megpenészedhetnek), majd egy hűvös, sötét helyen lógassuk fejjel lefelé a csokrokat, nagyjából két hétig.
(Forrás: Food & Wine)