Mikrohullámú sütő
Fotó: Shutterstock

Vannak ételek, amiket tilos mikróban melegíteni

5 étel, amit tilos mikróban újramelegíteni!

A mikrohullámú sütő könnyű és gyors megoldás, ha valamilyen maradékot szeretnénk újramelegíteni. És bár valóban ez tűnhet a leginkább kézenfekvő megoldásnak, vannak olyan ételek, amelyeket – ilyen vagy olyan okok miatt – egyszerűen sosem lenne szabad mikróban melegíteni. Hogy melyek ezek? Most eláruljuk!

Rizs

f\u0151tt rizs

A rizsben található baktérium elszaporodik, ha újamelegítjük

Fotó: Shutterstock

Az egyik legnépszerűbb köretek között tartjuk számon a rizst, aminél viszont nehéz eltalálni a pontos arányt, ezért gyakran marad belőle másnapra is. És bár vonzónak tűnik, hogy mikróban melegítsük újra a rizst, ez akár ételmérgezést is okozhat. A Medical News Today szerint ugyanis a köretben megtalálható az úgynevezett Bacillus cereus baktérium, ami könnyen túléli még a főzést is.

Épp ezért fontos, hogy

a rizst szinte rögtön az elkészítése után fogyasszuk el, az idő elteltével ugyanis a baktérium csak még jobban elszaporodik.

Ajánljuk figyelmedbe! Tudományos oka van annak, hogy az újramelegített kávé egyszerűen rossz

Krumpli

Krumpli

A krumplit egészségügyi okok miatt nem érdemes megmikrózni

Photo by engin akyurt on Unsplash

A krumpli – a rizshez hasonlóan – nagyon népszerű köretelem, ám sajnos ez a közkedvelt zöldség is tartalmazza a Bacillus cereus nevű kórokozót, amely kifejezetten könnyen szaporodik el akkor, ha újramelegítjük az ételt. A Mashed információi szerint egyébként évente több ember is kórházba kerül emiatt a veszélyes tevékenység miatt, a baktérium ugyanis képes bénulásos betegséget, úgynevezett botulizmust is okozni.

Ha sült krumpliról van szó, akkor ráadásul az állagát is tönkretehetjük a burgonyának, hiszen a mikróban a krumpli elveszti a ropogós jellegét és nedvessé válik.

Rántotta

r\u00e1ntotta

A rántotta állaga teljesen egyenetlen lesz, ha mikróban melegítjük

Shutterstock

A legnépszerűbb tojásételek egyikét a reggeli nagy rohanásban gyakran nincs időnk megenni, ennek ellenére kifejezetten rossz ötlet később azért újramelegíteni, hogy elfogyasszuk. Egyrészt a mikró nagyon erős sugarakat használ, amivel könnyen odaégethetjük a tojást, másrészt egészen máshogy melegszik fel a sárgája, mint a fehérje, ami tökéletesen egyenetlen állagot és ízt kölcsönöz majd a rántottának.

Ezt is olvasd el! Így takarítsd a mikrót, hogy megszabadulj minden baktériumoktól

Paradicsomszósz

Paradicsompaszta

A paradicsomszósz szó szerint felrobban a mikróban

Fotó: Shutterstock

Ha csak nem szeretnénk az egész konyhánkat paradicsomszósszal beteríteni, semmiképp ne tegyük mikróba a szószt. A népszerű feltét ugyanis jellemzően három különböző összetevőből áll, amik teljesen máshogy reagálnak a hőre. A benne található víz az, ami a leghamarabb felmelegszik és egyszerűen elkezdi kiszorítani a szósz többi részét.

Emiatt történhet meg az, hogy

ha nem vesszük ki időben az ételt, a paradicsomszósz egy idő után szó szerint felrobban, mi pedig takaríthatjuk a mikrót.

Halak és tenger gyülmölcsei

Lazac

A halételek tele vannak hisztaminnal, amik veszélyt okoznak, ha újramelegítjük az ételt

Photo by Wesual Click on Unsplash

A különböző halakat és a tenger gyümölcseit jellemzően már csak az ízük miatt sem érdemes újramelegíteni. Ezek az ételek ugyanis az állagukból adódóan a mikrohullámoknak kitéve egyszerűen rágossá, már-már ehetetlenné válnak. De egészségügyi oka is van annak, hogy a szakemberek nem javasolják ezeknek az ételeknek a mikrózását.

A folyamat során ugyanis a bennük található hisztamin megsokszorozódik, ami akár hányással, hasmenéssel, fejfájással járó hisztamin-mérgezést is okozhat.


A figyelmetekbe ajánljuk