Rizs
A rizsben található baktérium elszaporodik, ha újamelegítjük
Fotó: ShutterstockAz egyik legnépszerűbb köretek között tartjuk számon a rizst, aminél viszont nehéz eltalálni a pontos arányt, ezért gyakran marad belőle másnapra is. És bár vonzónak tűnik, hogy mikróban melegítsük újra a rizst, ez akár ételmérgezést is okozhat. A Medical News Today szerint ugyanis a köretben megtalálható az úgynevezett Bacillus cereus baktérium, ami könnyen túléli még a főzést is.
Épp ezért fontos, hogy
a rizst szinte rögtön az elkészítése után fogyasszuk el, az idő elteltével ugyanis a baktérium csak még jobban elszaporodik.
Ajánljuk figyelmedbe! Tudományos oka van annak, hogy az újramelegített kávé egyszerűen rossz
Krumpli
A krumplit egészségügyi okok miatt nem érdemes megmikrózni
Photo by engin akyurt on UnsplashA krumpli – a rizshez hasonlóan – nagyon népszerű köretelem, ám sajnos ez a közkedvelt zöldség is tartalmazza a Bacillus cereus nevű kórokozót, amely kifejezetten könnyen szaporodik el akkor, ha újramelegítjük az ételt. A Mashed információi szerint egyébként évente több ember is kórházba kerül emiatt a veszélyes tevékenység miatt, a baktérium ugyanis képes bénulásos betegséget, úgynevezett botulizmust is okozni.
Ha sült krumpliról van szó, akkor ráadásul az állagát is tönkretehetjük a burgonyának, hiszen a mikróban a krumpli elveszti a ropogós jellegét és nedvessé válik.
Rántotta
A rántotta állaga teljesen egyenetlen lesz, ha mikróban melegítjük
ShutterstockA legnépszerűbb tojásételek egyikét a reggeli nagy rohanásban gyakran nincs időnk megenni, ennek ellenére kifejezetten rossz ötlet később azért újramelegíteni, hogy elfogyasszuk. Egyrészt a mikró nagyon erős sugarakat használ, amivel könnyen odaégethetjük a tojást, másrészt egészen máshogy melegszik fel a sárgája, mint a fehérje, ami tökéletesen egyenetlen állagot és ízt kölcsönöz majd a rántottának.
Ezt is olvasd el! Így takarítsd a mikrót, hogy megszabadulj minden baktériumoktól
Paradicsomszósz
A paradicsomszósz szó szerint felrobban a mikróban
Fotó: ShutterstockHa csak nem szeretnénk az egész konyhánkat paradicsomszósszal beteríteni, semmiképp ne tegyük mikróba a szószt. A népszerű feltét ugyanis jellemzően három különböző összetevőből áll, amik teljesen máshogy reagálnak a hőre. A benne található víz az, ami a leghamarabb felmelegszik és egyszerűen elkezdi kiszorítani a szósz többi részét.
Emiatt történhet meg az, hogy
ha nem vesszük ki időben az ételt, a paradicsomszósz egy idő után szó szerint felrobban, mi pedig takaríthatjuk a mikrót.
Halak és tenger gyülmölcsei
A halételek tele vannak hisztaminnal, amik veszélyt okoznak, ha újramelegítjük az ételt
Photo by Wesual Click on UnsplashA különböző halakat és a tenger gyümölcseit jellemzően már csak az ízük miatt sem érdemes újramelegíteni. Ezek az ételek ugyanis az állagukból adódóan a mikrohullámoknak kitéve egyszerűen rágossá, már-már ehetetlenné válnak. De egészségügyi oka is van annak, hogy a szakemberek nem javasolják ezeknek az ételeknek a mikrózását.