
Így takarítsd a mikrót, hogy megszabadulj minden baktériumoktól
A Frontiers Microbiology oldalon megjelent kutatását szemlézte a Mental Floss: a szóban forgó kísérlet során összesen 30 mikrohullámú sütőt vizsgáltak meg. A kapott eredményekből kiderült, hogy közel 750 különböző típusú, a sugárzásnak ellenálló baktérium tapad meg a konyhai eszköz belső falain. A kutatás eredménye szerint két olyan baktérium is van ezek között, melyek élelmiszer okozta betegségekkel összeköthetők (Klebsiella és Brevundimonas).
Ez is érdekelhet! 5 ecetes tipp a takarításhoz, amivel pénzt spórolhatsz
A mikró a nem ionizáló sugárzás miatt nem változtatja meg a sejtek és az atomok formáját, így annak ellenére, hogy melegít, nem képes megölni minden baktériumot.
Így tisztítsuk a mikrohullámú sütőt
Fotó: Shutterstock
Érdemes rendszeresen, heti pár alkalommal kitisztítani az eszközt annak érdekében, hogy megszabaduljunk az esetleges baktériumoktól. A takarítása nem vesz olyan sok időt igénybe, mint ahogy elképzelnénk: először is két bögrényi vízhez adjunk két evőkanál ecetet, majd indítsuk el a mikrót 5 percre. Az ecet és víz kombinációjának segítségével forró gőz alakul ki, ami szépen megtisztítja és felold minden letapadt szennyeződést. Ha lejárt a program, hagyjuk még negyed órán át hatni a természetes tisztítószert. Ezt követően elengedő lesz egy mikroszálas törlőkendő, amellyel átsúrolhatjuk a mikró belsejét, hogy megszabaduljunk a kosztól. Vegyük ki az eltávolítható részeket és azokat is töröljük át alaposan. Végül mártsunk egy szivacsot az ecetes vízbe és a mikró külső felületét is törölgessük át.
Ajánljuk figyelmedbe! Tökéletes állagú tészta mikróban? Lehetséges!
Ideális esetben minden egyes használat után kellene kitakarítani a mikrót, bár legyünk őszinték: valószínűleg erre sem időnk, sem energiánk nem lesz. Hetente néhány alaklommal azonban ne hagyjuk ki ezt az egyszerű, ám igen hasznos trükköt, hogy még tisztábbá varázsoljuk konyhánkat.
Nyitókép: Fotó: Shutterstock