A kávézás művészet– állítják sokan. Csakhogy ezt a „művészetet” könnyedén képes elrontani az, amikor az otthon frissen lefőzött italról egyszerűen elfeledkezünk, hagyjuk kihűlni, majd újramelegítjük, aminek egy kifejezetten kesernyés, már-már ihatatlan kávé lesz a vége. Ezzel a jelenséggel szinte mindenki találkozott már, aki a koffeinbevitel ezen módját kedveli, most pedig az is kiderült, hogy az újramelegített kávé rossz ízét tudományos tények magyarázzák.
A Huffington PostEmily Rosenberg kávészakértőt kérdezte a témáról, aki egyértelműen kijelentette: a felmelegített kávénak egész egyszerűen szörnyű íze van.
Eredetileg mindegy milyen fajta kávét választunk, a keserűség nagyjából mindegyikben ugyanolyan mértékben jelen van. Csakhogy a frissen főzőtt kávéban a keserű savak mellett sok olyan összetevő is megtalálható, ami édes ízt kölcsönöz neki, ezzel kiegyensúlyozva az ízeket
– magyarázza a szakértő, aki szerint a melegítés során ezek az édes ízt biztosító anyagok keserűvé válnak.
Ez is érdekelhet! Mutatjuk a selymes olasz jegeskávé, a Caffé Shakerato receptjét
A frissen főzőtt kávé íze azonnal megváltozik, ha újramelegítjük
Fotó: Getty Images
A kávé, amit lefőzünk, az egy késztermék. A kész süteményeket sem tennénk vissza a sütőbe, hiszen kiszáradnak és ehetetlenné válnak. Nos, ugyanez a helyzet a kávéval is: az egyszer lefőtt kávét nem melegítjük újra
Két szóval le lehet írni a folyamatot: illékony vegyületek. A kávé tele van ilyenekkel, amik a külső hatásokra nagyon érzékenyen reagálnak. Ezért van az, hogy a frissen főzött, őrölt kávé illata és íze is egyaránt nagyszerű. De sajnos ugyanez az oka annak is, hogy a melegítés során rengeteg összetevő eltűnik a kávéból, átalakul és ezzel nem a kiegyensúlyozott ízvilágot erősíti, hanem sokkal inkább a keserű, már-már ihatatlan ízt adja
– mondta a portálnak Michael Phillips, egy cég kávékultúráért felelős igazgatója.
Ezt is olvasd el! Milyen a tipikus kínai kávé, amiért egyre több fiatal rajong?
Természetesen a szakemberek arra is adnak tippeket, hogy mit tegyünk, hogy elkerüljük a felmelegítést és az azzal járó keserűséget.
Jó megoldás lehet a kávé hőmérsékletének megőrzésére a termosz
Fotó: Getty Images
Nagyon egyszerű. Ha otthon kávézunk, ne a szokásos bögréinket használjuk, amikben szinte garantált, hogy ki fog hűlni a kávé. Az otthon főzött kávét tegyük rögtön hőszigetelt pohárba vagy termoszba, így – ha nem is egész nap – de jó darabig megőrzi a hőmérsékletet.