Kávézni a nyári időszakban is szeretünk, ilyenkor viszont a forró italok helyett sokan választanak valamilyen hűsítő változatot. Ennek rengeteg különböző változata létezik, elég, ha például a világhírű vietnámi jegeskávéra gondolunk. Ha viszont egy igazi olasz klasszikusra vágyunk, legközelebb mindenképp próbáljuk ki a krémes Caffé Shakeratót!
Míg különböző jeges lattékkal és fagylaltos kávékkal elég gyakran találkozunk, az általában martinis pohárban felszolgált Caffé Shakerato lehet, hogy eddig elkerült minket. Ahogy a Drive is kiemeli, a hűsítő ital fantázianeve a „rázni” szóból ered, ami természetesen az elkészítési módra utal.
Az autentikus olasz jegeskávét ennek megfelelően egy shakerben készítik el, ezáltal pedig egy krémes, selymes ital születik.
Ez is érdekelhet! Megkóstolnád a jegeskávét őszibarackkal? És rozmaringgal?
Mielőtt a friss eszpresszót a shakerbe öntenénk, abba a jég mellett egy kis cukrot is érdemes tenni – ez ugyanis segít elérni a kívánt állagot azáltal, hogy rázás közben lehetővé teszi, hogy finom légbuborékok keletkezzenek a kávénkban.
A receptet persze ízlés szerint módosíthatjuk: készítsük el olyan édesen, ahogyan csak szeretnénk, illetve akár alkoholt is adhatunk hozzá – Olaszországban ez is bevett szokásnak számít. A Caffé Shakeratóval a legjobban a krémlikőrök működnek együtt, de akár vodkát is használhatunk.
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 4-6 jégkocka
- 15 g cukor
- 60 ml kávé
Ajánljuk figyelmedbe! A lusta vasárnapok tökéletes kávéja: így készül a narancsos espresso tonic
Így készül:
- Egy shakerbe tegyük bele a cukrot és a jégkockákat, majd főzzünk le egy adag eszpresszót. Shaker híján befőttesüveget is használhatunk.
- Gondosan zárjuk le a shaker tetejét, majd rázzuk intenzíven egészen addig, amíg annyira át nem hűl az eszköz, hogy már kényelmetlen a kezünkben tartani.
- Ezután egy szűrön keresztül öntsük bele az italt egy nekünk tetsző pohárba, és már fogyaszthatjuk is.