Egy capuccino.

A National Coffee Association szerint az amerikaiak naponta 517 millió csésze kávét isznak meg, és ezek 43 százaléka latte, cappuccino vagy macchiato. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban elfogyasztott kávé közel fele a kávé + tej + hab valamilyen variációját jelenti. Na de mi is a különbség a szóban forgó kávék között?


Az alábbi listán jól látszik, hogyan készülnek a szóban forgó kávék, illetve az, hogy mi a különbség a koffeines kedvencek között:

  • Latte: Eszpresszó gőzölt tejjel és vékony habbal felöntve.
  • Cappuccino: Eszpresszó sűrű habbal és egy kis gőzölt tejjel felöntve.
  • Macchiato: Eszpresszó egy kis tejhabbal, tej nélkül.

A meglehetősen tárgyilagos felsorolás után nézzük meg, melyik típusnak mik a főbb jellemzői.

Mi az a latte?

Billy Kwok/Unsplash

A tejeskávéhoz hasonlóan a latte egy (vagy három) adag eszpresszóból készül, amelyet egy bögre aljára öntünk, majd gőzölt tejjel és egy vékony habréteggel koronázzuk meg. Vannak, akik az eszpresszót inkább utoljára adják hozzá, így az inkább a tej és a hab közé süllyed, de az ötlet ugyanaz.

Mi az a cappuccino?

Albert S/Unsplash

A cappuccinóra mindig is úgy gondoltunk, mint a latte ellentétére. A cappuccino is eszpresszót használ, de a tej és a hab aránya megfordul: kevés tej, sok hab. Ez sokkal erősebb kávéízt ad. A jó cappuccino kulcsa az igazán kiváló hab.

Mi az a macchiato?

Jeremy Yap/Unsplash

A macchiato egy nagyon könnyen elkészíthető típus: egy adag eszpresszó, amit egy kis habbal koronáznak meg.

A kávék ezen formáinak összehasonlítása azért rendkívül izgalmas, mert néhány egyszerű hozzávaló segítségével rengeteg lehetőséged van a variálgatásra, amely segítségével az ízlésednek megfelelő italt készíthetsz.


Forrás: The Kitchn

A figyelmetekbe ajánljuk