Mennyit ér a panamai kávé?

Fotó: Unsplash / Wherda Arsianto

A kávék Rolls-Royce-a megigéz, ha ki tudjuk fizetni

Elida Geisha Green Tip Natural. Így hívják azt a panamai kávét, amelynek egy fontjáért a valaha volt legmagasabb árat szurkolták le.

2019 májusában 174 nevezett tétellel tartották meg a „Best of Panama" (BoP) elnevezésű országos kávéversenyt, amelyből a helyi szakértők 78-at juttattak tovább egy nemzetközi zsűrinek. A döntés értelmében a végső győztes az Elida Geisha Green Tip Natural lett, amely 95,25 pontot kapott a lehetséges 100-ból. A BoP éves aukcióján a kávé fontját 1029 dolláros áron értékesítették, amely a valaha volt legmagasabb ár a kávé fontjáért.

A Lamastus családi birtok méregdrága geisha kávéja etióp eredetű, amelyet több országban is termesztenek. A fajta Panamában előállított változatai viszont világszerte luxusterméknek számítanak, amelyeket még a legszkeptikusabb kávéfogyasztók is nagyra értékelnek. Ez a különleges eredettel bíró kávé Panama éghajlatának és földrajzi elhelyezkedésének köszönheti kivételességét. Az egyedülálló panamai mikroklímát az északi (karibi) és a déli (csendes-óceáni) szél kombinációja teremti meg a hegységben, valamint a káliumban és kalciumban gazdag vulkáni talajok, amelyeket érintetlen erdő vesz körül. Ez utóbbi kiegyensúlyozott, természetes árnyékolóként szolgál, és mintegy széldzsekiként védi a törékeny geishaágak termését.

A kávé ízvilágában bergamott, őszibarack, jázmin, citromfű és piros gyümölcsök dominálnak. A speciality kávézás elterjedésének népszerűsége miatt a szakértők nem tartják elképzelhetetlennek azt sem, hogy amiként egy pohár borért is egyre magasabb árat hajlandóak kifizetni a fogyasztók, úgy a kávék Romanée Contijaként aposztrofált panamai geisha kávé csészéjéért sem sajnálják majd a 75-150 dolláros árat, írja a Vinepair többek között a panamai kávé értékéről.

Friss

Iskolabuszból alakították ki otthonukat: két évig éltek benne

Szinte mindenki látott már az amerikai filmekből ismert sárga iskolabuszt, amely dudaszóval jelzi jöttét az iskolába induló diákoknak. Egy brit pár egy ilyen járgányból alakította ki otthonát, amelyben még egy kályha is helyet kapott.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk