Egy bögre panamai kávé
Fotó: Unsplash / Wherda Arsianto

Mennyit ér a panamai kávé?

A kávék Rolls-Royce-a megigéz, ha ki tudjuk fizetni

Elida Geisha Green Tip Natural. Így hívják azt a panamai kávét, amelynek egy fontjáért a valaha volt legmagasabb árat szurkolták le.

2019 májusában 174 nevezett tétellel tartották meg a „Best of Panama" (BoP) elnevezésű országos kávéversenyt, amelyből a helyi szakértők 78-at juttattak tovább egy nemzetközi zsűrinek. A döntés értelmében a végső győztes az Elida Geisha Green Tip Natural lett, amely 95,25 pontot kapott a lehetséges 100-ból. A BoP éves aukcióján a kávé fontját 1029 dolláros áron értékesítették, amely a valaha volt legmagasabb ár a kávé fontjáért.

A Lamastus családi birtok méregdrága geisha kávéja etióp eredetű, amelyet több országban is termesztenek. A fajta Panamában előállított változatai viszont világszerte luxusterméknek számítanak, amelyeket még a legszkeptikusabb kávéfogyasztók is nagyra értékelnek. Ez a különleges eredettel bíró kávé Panama éghajlatának és földrajzi elhelyezkedésének köszönheti kivételességét. Az egyedülálló panamai mikroklímát az északi (karibi) és a déli (csendes-óceáni) szél kombinációja teremti meg a hegységben, valamint a káliumban és kalciumban gazdag vulkáni talajok, amelyeket érintetlen erdő vesz körül. Ez utóbbi kiegyensúlyozott, természetes árnyékolóként szolgál, és mintegy széldzsekiként védi a törékeny geishaágak termését.

A kávé ízvilágában bergamott, őszibarack, jázmin, citromfű és piros gyümölcsök dominálnak. A speciality kávézás elterjedésének népszerűsége miatt a szakértők nem tartják elképzelhetetlennek azt sem, hogy amiként egy pohár borért is egyre magasabb árat hajlandóak kifizetni a fogyasztók, úgy a kávék Romanée Contijaként aposztrofált panamai geisha kávé csészéjéért sem sajnálják majd a 75-150 dolláros árat, írja a Vinepair többek között a panamai kávé értékéről.

A figyelmetekbe ajánljuk