kotyogós kávéfőző

Az örök és elpusztíthatatlan – éljen a kotyogós kávéfőző!

A kávé világnapján hiba lenne nem megemlékezni arról a kis bajuszos figuráról, aki háztartások millióival néz farkasszemet reggelente, felemelt mutatóujja pedig félelmet nem ismerően mutatja, csak fel kell nyitni a gőzölgő alumínium tetőt, és egy újabb napot éltünk túl. A kotyogós kávéfőző több mint 90 éve hozta be a kávézás örömét a háztartásokba.


Nem meglepetés, hogy a kávézás forradalmi ötletét az olaszoknak köszönhetjük. Az addig a francia alumíniumiparban dolgozó olasz mérnök, Alfonso Bialetti 1919-ben megalapította saját vállalkozását, ahol először általános fémfeldolgozás és gépgyártással foglalkozó üzemet vezetett, majd később, 1933-ban befejezte a Moka Express tervezését, azaz a legendás kotyogós kávéfőzőt.

Hiába az egyedi szabadalom, évekig nem hozta el a várva várt sikert az újfajta kávéfőző. Részben hozzájárult az is, hogy 1934 és 1940 között Alfonso csak helyben értékesítette őket egy helyi piacon. Ebben a hat évben csupán 70 000 darabot gyártottak le (ma már több mint 330 milliót), és a második világháború alatt a termelést teljesen leállították.

Az 1933-ban gyártott kotyogós nem sokban különbözik a ma ismerttől

First Versions

A várva várt siker

A háború után jött Renato Bialetti, Alfonso fia, aki világhírűvé tette apja találmányát.

Felismerve a kotyogósban rejlő potenciált, lényegében kidobált mindent a gyárból, ami nem a Moka Express előállításához szükséges, és egy nagyszabású reklámkampánynak köszönhetően eljuttatta egész Olaszországhoz a mai napig változatlan, nyolcszögletű Mokkát. A marketing stratégia egyik eleme volt, hogy ekkora született meg a ma már világhírű bajszos figura is, ami Alfonso Bialettit ábrázolja. Később világszintű exportba fogott a cég, és nem volt megállás.

A figura Alfonso Bialetti karikatúrája

Bialetti

A Moka Express előtti eszpresszó gépek drágák és technikailag bonyolultak voltak egy átlagos háztartás reggeleihez. Ezért kevesen is kávéztak otthon előtte. A 20. század hátralévő részében a kotyogós fokozatosan kiszorította a 19. század végén kitalált más házi kávéfőzőket, és jó ideig egyeduralkodóvá vált a piacon. A már fentebb említett 330 milliós eladással a mai napig Guiness-csúcstartó a még mindig az eredeti gyártással készült kotyogós.

A kávéfőzést forradalmasító Renato Bialetti 2016-ban hunyt el, 93 éves korában. Stílusosan egy 50 csészére elég kotyogósba rakatta hamvait.

Eltűnik valaha?

Ugyan még mindig nagy népszerűségnek örvend a kotyogós, mégis sokat vesztett a piacvezető pozíciójából. Az 1971-ben alapított Starbucks az egész világon kezdte megreformálni a kávézás kultúráját, és hozzászoktatta az embereket, hogy jó minőségű, úton-útfélen kapható kávét vegyenek, és ne töltsenek felesleges időt otthon a reggeli kávé elkészítésével.

Lehet már nem a legfinomabb és legprecízebb kávé a piacon, de szerencsére a kotyogós még mindig tartja magát, és kávézók milliói ragaszkodnak hozzá reggeli szeánszként – nem beszélve a retro hangulatáról.

A kávé világnapja alkalmából több cikkünk is született. Amennyiben kíváncsi vagy 5 érdekes kávésztorira, kattints erre a linkre.

A figyelmetekbe ajánljuk