Az 5 legérdekesebb kávésztori a kávé világnapjára

Azonkívül, hogy hogyan terjedt el a világon, és miképp lett napjaink egyik legkeresettebb import- és exportcikke, a kávé és a kávézás hátterében számtalan történet húzódik. Nem is csoda, hogy már 37 éve minden szeptember 29-énkedvenc „napindítónkat" ünnepeljük.


A kávé világnapja Japánból indult még 1983-ban, hivatalosan azonban csak 2009 óta ünnepeljük a világ egyik – túlzás nélkül – legmeghatározóbb italát. Ezen a napon számos kávéház és márka kedveskedik vásárlóinak kedvezményekkel, megemlékezünk a kávé életútjáról, de ilyenkor kerülnek előtérbe a legérdekesebb kávésztorik is. Utóbbiból mutatjuk a legjobbakat.

A kávégép, melyet a Porsche 911 motorja ihletett

Luxory Launches

Nem a legolcsóbb kávéfőző, 11 ezer dollárba, azaz mai árfolyammal számítva több mint 3,4 millió forintba kerül, a dizájnja viszont verhetetlen: a dél-afrikai Super Veloce gépét – vagy legalábbis formáját – ugyanis a Porsche 911, azon belül is a 993-as generáció motorja ihlette. Ráadásul az Espresso Veloce RS Black Edition nevet viselő készülékből stílusosan összesen 993 darabot gyártottak le. Az alumíniumötvözetből és rozsdamentes acélból készült gép követi a 21. századi kávékészítés trendjét, vagyis kapszulás kávéfőzőről beszélünk. A Porsche-inspirált készüléket 2018-ban dobták a piacra, és az elkészült 993 darabból még mindig kapható, ha valaki esetleg beszerezne egyet otthonra.

Az okostermosz, amely tartja a kávé hőmérsékletét

Okostelefon, okostelevízió és okosóra. Miért ne lehetne a termoszunk is okos? Lehet, sőt valójában már az is, ha beszerezzük az Ember névre hallgató cég egyik legújabb innovációját, a hőt megtartani képes, második generációs Travel Mug 2-t. Persze itt felmerül a kérdés, hogy mitől olyan különleges ez a termosz, hiszen a legtöbb ilyen eszköznek pont ez a legfontosabb funkciója. A Travel Mug 2 valójában arra képes, hogy legalább 3 órán keresztül azon a hőmérsékleten tartsa a benne lévő folyadékot, amire mi előzetesen beállítjuk. Ha ez mind nem lenne elég csábító, azt se felejtsük el, hogy ez az okostermosz szivárgásmentes és mosogatógépben is mosható. És hogy mennyibe kerül? 179 dollárba, azaz közel 56 ezer forintba.

A kávékeverék, melyet Alexandra királynénak állítottak össze

Azért sem rossz a brit királyi családhoz tartozni, mert kávérajongóként akár saját keveréket is kaphatunk. Így járt legalábbis Alexandra királyné, aki férjétől II. Eduárd brit királytól kapta az intenzív, sötét pörkölésű kávékülönlegességet. A Fortnum & Mason kínálatában elérhető, Kelet-Afrika és Dél-Amerika ízvilágát is magába foglaló keverék kifejezetten fűszeresnek számít, reggelre vagy ebéd utánra is tökéletes választás. Ára pedig 15 font, vagyis 6 ezer forint körül mozog.

A kávéról mindent tudó könyv

Mit tesz az ember, ha őt választják a világ legjobb baristájának? Először is nyit egy tökéletes kávézót, a Square Mile Coffee Roasterst Londonban, majd ír egy könyvet, ami mindent tud a kávéról. Így tett legalábbis James Hoffmann, akinek World Atlas of Coffee című könyve 2018-ban jelent meg. Olyan kérdésekre kapjuk meg a válaszokat, mint például, honnan származik a kávé, milyen pörkölési eljárások léteznek, vagy milyen hőfokú vizet használjunk kávéfőzéshez. Hoffmann könyvét most 7200 forintért vásárolhatjuk meg.

Zaccból készült natúrkozmetikumok?

Instagram/@upcirclebeauty

A Brightman-testvérek bőápolási cégötlete egy szimpla kávéházi látogatás alkalmával született meg. Anna és William négy éve döntötték el, hogy UpCircle nevet viselő bizniszük termékei kávéhulladékból, egészen pontosan kávézaccból készülnek majd. Ennek oka, hogy a kávéban a főzés során az antioxidánsok mennyisége megnő, különböző tanulmányok szerint ez segíthet arcunknak a napsugarak elleni „harcban", valamint ránctalanító hatása sem utolsó. Az UpCircle kínálatában nemcsak arckrémet, de bőrradírokat és testápolókat is találunk.

A figyelmetekbe ajánljuk