kávé kávéfőzés

Nem is olyan rég a kávét még az egészségügyi rizikókhoz soroltuk. Az elmúlt évtized kutatásai azonban rámutattak, hogy a kávé tulajdonképpen jót tesz az egészségnek.


k\u00e1v\u00e9 k\u00e1v\u00e9p\u00f6rk\u00f6l\u00e9s

Unsplash/Tina Guina

A koffein a legnépszerűbb pszichoaktív drog a világon. Az emberek már évszázadok óta fogyasztják, de az egészségre gyakorolt hatásáról mindig mást mondtak.

„Tradicionálisan a kávét inkább valamiféle rossz dologként könyvelték el"

– mondta Marc Gunter, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) táplálkozás és anyagcsere szekciójának vezetője.

„Az 1980-as és '90-es évek kutatásai azt mutatták ki, hogy nagyobb kockázatnak vannak kitéve a kávéfogyasztók a szív és érrendszeri betegségek tekintetében. De a kutatás azóta már továbbfejlődött"

– folytatta a szakértő.

Azóta nagyobb körben végeztek vizsgálatokat az elmúlt évtizedben, és Gunter szerint a tudósoknak már sokkal több adatuk van a több százezer kávéfogyasztó szokásairól. De mit mondanak ezek az adatok, azzal kapcsolatban, hogy milyen előnyökkel vagy rizikókkal járhat a kávéfogyasztás?

A kávét eddig rákkeltőnek tartották, mivel tartalmaz akrilamidot, ami egy olyan rákkeltő vegyület, ami más ételekben is előfordul, mint például a toastban, tortákban vagy a chipsekben. Azonban az IARC 2016-ban kiadott egy közleményt, amely szerint a kávé csak akkor rákkeltő, ha nagyon magas hőmérsékleten fogyasztjuk – 65 Celsius-fok vagy afelett.

A kutatások azt is felfedték, hogy a kávénak egészséget védő hatásai is vannak. Néhány tanulmány rámutatott, hogy a kávé alacsonyabb rizikójú elhízási hajlandósággal jár és a vastagbélrák kiújulásának esélyeit is csökkentette az érintetteknél.

2017-ben Gunter publikálta az eredményeket, ami fél millió kávéfogyasztót vizsgált tizenhat évig Európa szerte. Kiderült, hogy azok, akik több kávét fogyasztottak azok kisebb eséllyel haltak meg szívrohamban, stroke-banvagy rákban. Az eredmények megegyeznek más kutatásokkal is, amiket a világ teljesen más táján végeztek.

Gunter kijelentette, hogy mára már elég nagy a konszenzus más tanulmányokkal abban, hogy azok, akik legalább egy kávét fogyasztanak naponta, kevesebb betegséggel kell megküzdeniük, mint kávét nem fogyasztó társaiknak – adta hírül a BBC.

A figyelmetekbe ajánljuk