Ez a közös a kiváló minőségű kávéban és pezsgőben

Ez a közös a kiváló minőségű kávéban és pezsgőben

Mi a közös a kiváló minőségű érlelt kávéban és a tradicionális eljárással készült pezsgőben? Erről mesélt nekünk Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete, és Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketingvezetője.Az indonéziai Szumátra volt az egyik első hely a világon, ahol nagyobb mennyiségben kezdtek el kávét termelni, és az innen származó testes, markáns és kiváló minőségű kávé hamar híressé vált. A Szumátra szigetén, a Gayo-hegység magaslatain rejtőző Aceh tartományban élő farmerek dolgozták ki a giling basah - azaz nedves hántolás - nevű eljárást. Ez a feldolgozási mód az Indonéz szigetvilág sajátossága, ám a helyi farmerek nem álltak itt meg! A whiskyk, borok és pezsgők által inspirálva elkezdtek kísérletezni a kávék érlelésével is.

Erről a Nespresso hazai kávénagykövete, Márkosi Balázs mesélt:

„A módszer lényege, hogy a kávécseresznye húsos részét és pergamenszerű rostjait akkor hántják le, amikor a bab még nedves, így az könnyebben tud lélegezni és száradni. A kávé előkészítése után 3 év érlelés következik, ahol a kávészemek a természet ritmusa szerint nedvesednek át és száradnak ki újra meg újra. Ezalatt 3 havonta kézzel kibontják, átforgatják, válogatják, levegőztetik, majd újra zsákokba zárják a kávét. Az éveken át tartó gondos munka eredményeként kifejezetten különleges, komplex kávéprofil alakul ki mély, fűszeres, orientális ízjegyekkel."

Nemcsak a kávénál, de a Kreinbacher tradicionális eljárással készült pezsgői esetében is elengedhetetlen a kézi szüret, a precíz időzítés és válogatás. Idén augusztus 19-én kezdődött a pezsgőszüret chardonnay-val, szeptemberben pedig folytatódott a furminttal, így Somló vulkanikus talaja is alakítja az alapborok aromáit és savait. Az időjárás végig kedvezett, nagyon jól sikerült időzíteni a szüreti munkákat, és kifogástalan alapanyag kerülhetett a Coquard présekbe

Mindkét italnál meghatározó az érlelés szerepe is, amely a magas minőséget és az utánozhatatlan ízeket adja.

„A Kreinbacher pezsgők érlelése az előírt 9 hónap helyett 18−30 hónapon át tart, évjáratos magnum palackjainkkal akár három éven át seprőn tartjuk a pezsgőt. Ennek köszönhetőek a finom, összetett aromák és az egyre selymesebb, krémesebb buborékok"

– árulta el Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketingvezetője.

A kávérajongók saját otthonukban is megkóstolhatják a 3 év érlelés eredményét, a Nespresso Master Origins Aged Sumatra kávéját.

A figyelmetekbe ajánljuk