A TasteAtlas portál idén ismét szavazást indított, amiben arra a kérdésre kereste a választ, hogy melyik a legrosszabb ételünk. A versenyben a negatív csúcstartó mákos tészta helyét nemrég egy újabb, a magyarok körében is megosztó fogás vette át.
A TasteAtlas nevű weboldal alapvetően ízek, ételek, helyi hozzávalók és autentikus éttermek enciklopédiájaként definiálja magát. Adatbázisukban több mint 10 ezer étel és ital található meg, melyeket a regisztrált felhasználók ízlés szerint pontozhatnak – írja a Vince. Tavaly mi is beszámoltunk arról, hogy a legrosszabb magyar étel kategóriában felállított rangsor élére – nekünk, magyaroknak meglepő módon – a mákos tészta került. Az egyszerű, gyorsan összedobható főétel a maximálisan adható 5 pontból mindössze 3,1-et ért el.
Ez is érdekelhet! Megválasztották az év ízét
Már nem a mákos tészta számít a legrosszabb magyar ételnek
Fotó: Shutterstock
A kategóriában nemrég megszületett a 2025-ös rangsor is, és nagyon úgy néz ki, hogy van egy étel, amit a mákos tésztánál is jobban utálnak a szavazók: ez pedig nem más, mint a borleves. Az 5 pontból csupán 2,8-at kapott.
A mákos tészta egyébként idén 3,2 ponttal a dobogó harmadik helyére csúszott, a második helyre pedig a pacalpörkölt került 3 ponttal.
Az elfeledett karácsonyi klasszikus
Habár ma már nem szerepel a legnépszerűbb fogások között, a borleves egykor a hagyományos karácsonyi menü olyannyira elengedhetetlen ételének számított, mint például a halászlé. A leves alapvetően fehérborból és tojássárgájából készül, a keveréket általában citromlével és némi cukorral ízesítik, aminek köszönhetően egy egyedülállóan savanykás, édeskés ízvilág jön létre.
Ajánljuk figyelmedbe! A gulyáslevesről tartott gyorstalpalót milliós követőtáborának a Youtube egyik leghíresebb gasztrotörténésze
A leves eredetéről különben a mai napig nincs egyetértés a szakértők között, ám a legelterjedtebb verzió szerint Magyarországon a 18. században a betelepített németeknek köszönhetően terjedt el.