Illusztráció a Budapesti Andrássy út 49-ről

Sorozatunkban olyan budapesti házakat, helyszíneket keresünk fel, melyek egy-egy jelentős irodalmi alkotás helyszínéül szolgáltak, s ha már ott járunk, megidézzük a könyvet is, mely megőrizte az örökkévalóságnak. Ezúttal irány az Abbázia Kávéház!Egy gyilkos nyomában: Andrássy út 49.

T\u00e9rk\u00e9p az Andr\u00e1ssy \u00fat 49-r\u0151l

„Többen kérdezték már tőle, miért pont az Abbáziát szereti, elvégre olyan gejl dolog odajárni, amikor alig egy sarokra van a Japán az Andrássyn, de Gordon csak vállat vont, és azt felelte: – Mert jó a feketéjük. – Ami nem volt igaz, az Abbáziában a fekete közepes volt, és az egy pengő hatvanas reggeli sem túl bőséges. A törzsasztala miatt szerette. Ott ülhetett az ablak mellett, és reggel nézhette a sürgő Oktogont, este meg a fénybe öltöztetett Andrássy utat." Kondor Vilmos nagy sikerű regénye a húszas évek Budapestjéről nemcsak korrajz, de a város aprólékosan részletes, hiteles leírása is. Mi több, szerelmi vallomás a városhoz, a sugárutaktól a VII. kerületi lebujokon át a budai villákig. Kondor Budapest korabeli krónikásaként mindent tud, amit a húszas években a Pesti Napló, Az Est vagy a többi napilap lehozott: egyértelműen eligazodik a politika, a pletykák vagy épp a külvárosi halálesetek világában. Főhőse, a lekvárok ínyence, Gordon Zsigmond reggelente az Andrássy utat figyelve ereszkedik le a bűn ösvényeire, hogy fel-felhozva valamit, akár a város és az ország történelmére is hatással legyen. Mégiscsak jó lehetett a kávé az Abbáziában.

Kondor Vilmos: Budapest Noir

Kondor Vilmos: Budapest Noir

scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net

Kondor Vilmos műfajteremtő regénye, az utóbbi évtized legsikeresebb magyar krimije javított, átdolgozott kiadásban szeptembertől újra kapható, novembertől pedig már a mozikban is látható!

Budapest, 1936. Gömbös Gyula miniszterelnök halott, a város gyászol, így a sajtó sem foglalkozik azzal, hogy Erzsébetváros egyik kapualjában egy lány holttestére bukkannak. Egyedül Gordon Zsigmond, Az Est bűnügyi zsurnalisztája érkezik a helyszínre, és kezd kérdezősködni, ám mindenütt falakba ütközik. Ennyi éppen elég ahhoz, hogy tovább nyomozzon, a szálak pedig egyszerre vezetnek felfelé, a társadalom legfelsőbb, korrupt politikusokkal és gazdag üzletemberekkel teli világába, és lefelé, a prostitúció és az illegális ökölvívómeccsek sötét bugyraiba. Gordont azonban hajtja szimata és kíváncsisága, sőt, minél inkább el akarják rettenteni, ő annál kitartóbban halad előre. Nem tudja, kiben bízhat, nem sejti, kit milyen aljas, hátsó szándék mozgat, nem érdekli, mikor milyen érdekeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a fiatal lány gyilkosát Budapesten, ebben az egyszerre tündöklő és mocskos, meghasonlott alakoktól hemzsegő, bűnös városban.

A figyelmetekbe ajánljuk