Könyves kalendárium: 24.  Claire-Louise Bennett – Tó

Könyves kalendárium: 24.  Claire-Louise Bennett – Tó

Mindennapra egy történet: december 1-től naponta kinyílik a Hamu és Gyémánt adventi könyves kalendáriumának virtuális ablaka, amely mögött egy-egy olvasmány rejtőzik. Akár magadat lepnéd meg egy újdonsággal, akár karácsonyi ajándékötleteket gyűjtesz, érdemes lesz velünk tartani az elkövetkezendő időben. Hiszen minden könyv ablak a világra!


A könyvek részletes ajánlóiért kattints a címekre!

A 24. NAP KÖNYVE – Claire-Louise Bennett: Tó

Hamu és Gyémánt

Nagy mélységekkel és szokatlan elbeszélési móddal megírt gondolatok gyűjteménye a magányról.


A történet röviden

Könyvünk főhőse egy fiatal brit nő, aki Írország tengerparti részén él egy régi házban. Nem tudjuk a nevét, sem azt, hogyan néz ki: egyszerre főhőse és rejtett alakja a történetnek. A 20 fejezetre osztott gondolatok egyszer tömörebben, másszor bővebben írják le a magány megélését, mindezt hol egészen hétköznapi, hol pedig kissé szürreális környezetben.

A 23. NAP KÖNYVE – Damon Galgut: Az ígéret

Hamu és Gyémánt

Az őrült tempóban változó dél-afrikai korszakok és egy család bukásának virtuózan megírt története.


A történet röviden

A fehér telepesek valódi uralmat gyakorolnak nem fehér honfitársaik leigázott tömegei fölött Dél-Afrikában. Swarték családja is közéjük tartozik: a három testvért anyjuk halála után elsodorja egymástól az élet, ám egy beteljesítetlen ígéret kísérti őket, miszerint a család fekete bőrű szolgálójának ajándékozzák a farmjukon álló düledező viskót. A következő harminc év krónikájából kiderül, hogy az apa és a család későbbi generációi valódi akarat híján rendre belebuknak az ígéret teljesítésébe.

A 22. NAP KÖNYVE – Hans Offringa: Nagy whiskykalauz

Hamu és Gyémánt

Egy könyv, ami a kezdő, illetve a keményvonalas whiskyrajongóknak is tud újat mondani a világ egyik legkedveltebb égetett szeszéről.


A történet röviden

Hans Offringa könyve a milliók által imádott whisky körül forog: a holland szerző feltárja, hogy miért alakult ki ekkora kultusz ekörül az ital körül, bemutatja a történelmének legizgalmasabb állomásait, elárulja a fogyasztásával kapcsolatos legkifinomultabb trükköket, és érdekfeszítő infókat ad át róla, melyek a kezdő és haladó whiskyfogyasztókat egyaránt le fogják nyűgözni.

A 21.NAP KÖNYVE – Gyurkovics Tamás: Akcentus

Hamu és Gyémánt

Egy regény a világ egyik legismertebb magyarjáról, Lugosi Béláról.


A történet röviden

A szerző Lugosi Béla emigráció utáni éveit meséli el egy regény formájában. Az elbeszélője nem más, mint Lugosi kitalált titkára, akinek karakterét a szerző valós személyekből gyúrta össze. A regény különlegessége, hogy a végén kezdődik, ebből az állásból halad hátrafelé – addig, amíg el nem éri azt a pontot, ami örökre megváltoztatta Hollywood egyik legismertebb figurájának életét.

A 20. NAP KÖNYVE– Valérie Perrin: Másodvirágzás

Hamu és Gyémánt

Megható történet egy egyedülálló fiatal nőről, aki próbálja megfejteni, vajon túl lehet-e lépni a legmélyebb fájdalmon, és újra lehet-e kezdeni az életet.


A történet röviden

Violette egy francia kisváros temetőjének gondnoka. Legkedvesebb barátai pedig a kollégái: három sírásó, három gondnok és egy pap. A férje hosszú évekkel ezelőtt elhagyta, egyedül él, ám egy nap megkeresi egy nyomozó, aki anyja végakaratát teljesítve az asszony urnáját jött elhelyezni egy számára ismeretlen férfi nyughelye mellé. A rejtélyes ügynek köszönhetően különös kapcsolat alakul ki közöttük. Ám lehet, hogy fény derül olyan titkokra is, amikre senki se gondolt volna?

A 19. NAP KÖNYVE – Dr. Máté Gábor: A test lázadása

Hamu és Gyémánt

Egy könyv rólunk, emberekről és arról, hogy milyen károkat okozhat az érzelmek elfojtása.


A történet röviden

Ebben a kötetében Dr. Máté Gábor – tudományos kutatások eredményeit, páciensei és saját tapasztalatait felhasználva egyaránt – arra vállalkozott, hogy megmutassa nekünk, mivel jár, ha nem éljük meg saját érzelmeinket. A könyv lapról lapra tárja fel előttünk a leggyakoribb betegségek mögött álló okokat, rávilágítva, hogy csak akkor vehetjük fel ellenük a harcot, ha felismerjük és szembenézünk gyermekkori traumáinkkal.

A 18. NAP KÖNYVE – Richard Osman: Az eltévedt golyó

Hamu és Gyémánt

Egy letehetetlen krimi, amiben nemcsak a vér folyik, hanem a könny is – hol a nevetéstől, hol a meghatottságtól.


A történet röviden

A brit tévés sztár, Richard Osman 2020-ban mindenkit meglepett, amikor bejelentette, írt egy krimit, a meglepettség pedig csak fokozódott, amikor kiderült, hogy ez a krimi ráadásul piszkosul jó. Az eltévedt golyó már a harmadik kötete a sorozatának, amelyben egy luxus idősek otthonának négy könnyen szerethető lakója a közös hobbijának él, és rejtélyek után nyomoz. Az pedig nem kérdés, hogy a nyugdíjasok és gengszterek összecsapásából ki jön ki győztesen...

A 17. nap könyve – Giuseppe Catozzella: Italiana

Hamu és Gyémánt

Egy fordulatokkal teli regény, amely az olasz női Robin Hood történetét dolgozza fel.


A történet röviden

Maria Oliverio, vagyis Ciccilla egy szűkölködő calabriai családba született, ráadásul egy tragédia után a nővére ellene fordul, és minden áron meg akarja keseríteni az életét. Innen indult a története, később pedig ő lett a korszak legismertebb brigantija: egyike azoknak a nincsteleneknek, akik számára a Garibaldi ígéreteibe vetett hit szertefoszlása után nem maradt más lehetőség, mint bevenni magukat a délolasz erdőkbe, és küzdeni a saját igazságukért.

A 16. nap könyve: Spáh Dávid – Még egyszer

Hamu és Gyémánt

Történet egy férfiról, aki azért lett kisember, mert hétévesen összehozta a sors egy Mária nevű tanárnénivel.


A történet röviden

Aki volt már akár egy percig is elégedetlen a saját életével, minden bizonnyal elgondolkodott azon, hogy mi lett volna, ha egy múltbéli útelágazásnál egy másik irányba indult volna el. Barna, a könyv 40 éves főszereplője nemcsak elgondolkozik ezen, hanem egy szürreális találkozás következtében át is éli. Kezdheti elölről. Még egyszer.

A 15. NAP KÖNYVE – Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége

Hamu és Gyémánt

Egy történet, ami mindenkinek szól.


A történet röviden

Tomá klasszikus agglegény: úgy váltogatja szeretőit, mint más a ruháját. Ez a Don Juan-i figura beleszeret egy pincérnőbe, Terezába, akit aztán feleségül is vesz. Az eddig megszokott, szoknyabolond életétől viszont nem akar és nem is tud megválni – Teraza legnagyobb fájdalmára. A történet azonban – ahogy azt Kunderától megszokhattuk – közel sem ennyi: filozófiai-történelmi-politikai eszmefuttatások tömkelege, amelyben többek között a prágai tavasz eseményei is kibontakoznak.

A 14. NAP KÖNYVE – Nino Haratisvili: A nyolcadik élet

Hamu és Gyémánt

Generációkon átívelő családregény a szerelem és a háború kettősségével fűszerezve.


A történet röviden

Egészen az 1900-as évek elejéig repülünk vissza az időben, hogy megismerjük a grúz Sztaszia életét, aki balett-táncosi karrierről álmodozik, majd feleségül megy Szimon Dzsasihoz. Kettejük életét követve élhetjük meg a Szovjetunió első éveit. Később már 2006-ban járunk, amikor az álmodozó Sztaszia leszármazottja, Nizza szembesül a sorsával. A kettő között eltelt időben rejtélyek, szerelmek és bűntudat olvasztja össze a generációkon átívelő családtörténetet.

A 13. NAP KÖNYVE – Váncsa István: Évszakok ízei

Hamu és Gyémánt

Egy könyv, ami az izgalmas alapanyagok és a különleges ételek segítségével keres választ az élet nagy kérdéseire.


A történet röviden

A fanyar humoráról ismert újságíró, Váncsa István legújabb kötete minden, csak nem egy átlagos receptkönyv. A Heti Hetes egykori tagjának 240 szezonális fogást összegyűjtő kötete olyan – közel sem hétköznapi – finomságokkal van tele, mint például a Hidegen mosolygó szőke márki nevet viselő epres-csokoládés desszert. A meglepő ételek bemutatásával azonban a szerző nemcsak a kulináris élvezeteknek hódol, hanem igyekszik választ keresni – és adni – a hétköznapok kérdéseire is.

A 12. NAP KÖNYVE – Mohamed Mbougar Sarr: Az emberek legtitkosabb emlékezete

Hamu és Gyémánt

Óda az irodalomról, és annak időtlen hatalmáról.


A történet röviden

A történet főhőse, egy fiatal szenegáli író, Diégene Latyr Faye, aki párizsi tanulmányai idején egy legendás könyvre bukkan. Az 1938-ban kiadott mű, Az embertelenség labirintusa megjelenésekor botrányt keltett, amelyet tovább fokozott a titokzatos író, T.C. Elimane rejtélyes eltűnése. Hová tűnhetett az író? Vajon létezik-e folytatás? És lehet-e egyszerre élni és írni?

A 11. NAP KÖNYVE – Nita Prose: A szobalány

Hamu és Gyémánt

Egy szórakoztató krimi, amely megmutatja, hogy még a legszörnyűbb helyzeteket is képes megoldani az emberi szeretet.


A történet röviden

Molly, a huszonöt éves szobalány teljesen egyedül van a világban. Ő más, mint a hozzá hasonló fiatal lányok – megszokta, hogy láthatatlan legyen a munkájában a Regency Grand Hotelben, ahol ágyneműt cserél, letörli a port és az átutazó vendégek titkait. Ő csak egy szobalány – miért kellene bárkinek is felfigyelnie rá? De lehet, éppen a visszahúzódó, különös természete lesz legnagyobb ellensége? Amikor egy nap holttestet talál az egyik lakosztályban, a rendőrség gyanúsítottként hallgatja ki. Vajon sikerül kimagyaráznia magát? És kiderül, ki a valódi gyilkos?

A 10. NAP KÖNYVE – Amanda Gorman: Ne kérdezd, kik vagyunk

Hamu és Gyémánt

Egy csupán 24 éves költő versei, amelyekben reménnyé formálja a múlt traumáit.


A történet röviden

Amanda Gorman rímekbe szedve emeli fel hangját mindenki helyett, aki hisz a faji és nemi egyenjogúságban, és aki nem akar tovább a múltunk fogságában élni, hanem szeretne továbblépni egy igazságosabb, szebb jövőbe.

A 9. NAP KÖNYVE – Tristan Stephenson: Rumforradalom

Hamu és Gyémánt

Egy könyv a rumról, amely nem csak a rumkedvelőket fogja lekötni.


A történet röviden

A rum több évszázadot felölelő története egy kalandregényt is megtölthetne. Sötét múltjában ördögök, kalózok, csempészek és rabszolgák is kellettek ahhoz, hogy napjaink egyik legnépszerűbb égetett szeszévé váljon. A rumnaplóból mindent megtudhatunk erről az italról – legyen szó a világ legjelentősebb rumlepárlóiról vagy a legjobb rumos koktélókról.

A 8. NAP KÖNYVE – Elif Shafak: Az eltűnt fák szigete

Hamu és Gyémánt

Szimbolikus történet szerelemről, veszteségekről és transzgenerációs traumákról.


A történet röviden

A két szálon futó történet „múltjában” a török Defne és a görög Kosztasz szerelmét követhetjük figyelemmel, akiket elszakít egymástól az 1974-es török megszállás Cipruson. A „jelenben” már a szerelmesek lánya, az Angliában született 16 éves Ada megpróbáltatásairól olvashatunk, akinek vállát láthatatlan teherként nyomja szülei múltja.

A 7. NAP KÖNYVE – Benedek Ágota: Állva maszturbálok

Hamu és Gyémánt

Szorongásoldó szorongásnapló egy könyvnek álcázott xanaxos dobozban, ami segít nevetni a hétköznapok drámáin.


A történet röviden

Két évvel a Covid-járvány és a karanténban született Rumbarumbamm napló után Benedek Ágota újabb monológban osztja meg velünk meglátásait a világban zajló baljós eseményekről és a fejében cikázó gondolatokról. Hogy melyik abszurdabb, azt döntse el az olvasó!

A 6. NAP KÖNYVE – Kovács Krisztián: Hiányzó történetek

Hamu és Gyémánt

Egy generációs történet, melynek segítségével nemcsak a múltunkat érthetjük meg alaposabban, hanem a jelenünket is.


A történet röviden

Egy, a 20-as évei végén járó fiatalember úgy érzi, megfeneklett az élete, egy váratlan felfedezés azonban a történelem emblematikus pontjaira kalauzolja el. A múlt különböző idősíkjain, illetve helyszínein játszódó történet a letűnt korok történései segítségével igyekszik kontextusba helyezni napjaink legégetőbb problémáit.

Az 5. NAP KÖNYVE – Elin Cullhed: Eufória

Hamu és Gyémánt

Lírai szépségű fiktív életrajzi regény Az üvegbúra szerzője, Sylvia Plath utolsó évéről.


A történet röviden

Sylvia Plath 1932-ben egy angliai kisvárosban élt a férjével, a költő Ted Hughes-szal, és a második gyermekét várta. Boldogtalan és magányos volt, a házasságát egyre üresebbnek érezte, és többre vágyott az anya, illetve a feleség szerepénél. Az írásban, az alkotói munkában lelt átmeneti menedékre, ám tehetsége sem tudta megmenteni a folyamatos belső hullámvasúttól, ami végül tragédiába torkollt.

A 4. NAP KÖNYVE – Dragomán György: Adjuk meg a módját

Hamu és Gyémánt

A nagy sikerű Főzőskönyv testvére, amely újabb gasztroírásokkal és receptekkel csiklandozza az ínyt.


A tartalom röviden

A 2020 év végén megjelent Főzőskönyv 2021 egyik nagy könyvslágere lett, amely méltó módon egyszerre kapott helyet az irodalomkedvelők konyhájában és a gasztromániások nappalijában. Az akkori, több mint 400 oldalas kötet azonban csak egy részét tette ki a szerző receptgyűjteményének, így most érkezett a folytatás olyan ínyencségekkel, mint a bárányflekken vagy a narancssaláta.

A 3. NAP KÖNYVE – Kathrine Kressmann Taylor: Címzett ismeretlen

Hamu és Gyémánt

Egy megrázó hatású kisregény két ember levelezéséről, akiket egykor összekötött az élet, később pedig egy világ választ el egymástól.


A történet röviden

Az 1938-ban született rövidke mű egy San Franciscóban élő zsidó műkereskedő, illetve annak Németországba visszatérő egykori üzlettársa és barátja közötti fiktív levelek sorozatából áll, amely elmeséli az emberiség legsötétebb időszakának hátborzongató történetét.

A 2. NAP KÖNYVE – Háy János: Völgyhíd

Hamu és Gyémánt

Egy szépirodalmi mű, mely a kamaszkor harcias, mégis kétségbeesett útkeresését mutatja be.


A történet röviden

A zárkózott programozó fiú, Péter beleszeret Zsófiba, aki ugyan nyitott a szerelemre, kitűnni a tömegből azonban – ellentétben testvérével, Dedával – mégsem akar. Hogyan dolgozza fel a három tinédzser a korosztályukra jellemző viszontagságokat? Háy János könyve az ember életének egyik legnehezebb időszakát, a kamaszkort mutatja be annak minden tragédiájával együtt.

AZ 1. NAP KÖNYVE – Bono: Surrender

Hamu és Gyémánt

Egy bevállalós életrajzi könyv Bonótól, ami nem csak róla szól.


A történet röviden

Bono ebben a könyvben negyven U2-dal köré rendezte életét, ami azért kissé még mindig rendetlen maradt. A kötetben számos, eddig nem ismert részletet tudhatunk meg az énekesről és együtteséről, miközben Bono segítségével megfejthetjük meg a U2 legnépszerűbb és legfontosabb számainak szövegét is.

A figyelmetekbe ajánljuk