kávébab

Tudósok elkészítenék a tökéletes kávét – kávé nélkül

A Fenntartható Kávé Kihívás szerint ennek a létfontosságú italnak a globális fogyasztása körülbelül 600 milliárd csésze évente. S mint sok más általunk fogyasztott terméknek, ennek is megvan a maga ára azon túl, amit a boltban fizetünk. A kávé előállításának – akárcsak a hústermelésnek, a mandulának, a kukoricának vagy szinte bármely élelmiszernek– környezeti költségei is vannak.


Ezek a kiadások pedig arra késztetik az innovatív vállalkozókat, hogy megtalálják a termékek előállításának környezetbarátabb módját. Most a kávé van a porondon, az Egyesült Államokban és Európában működő startupok pedig új módszerekkel kísérleteznek, hogy tökéletes kávét készítsenek kávébab nélkül.

Ezek egyike a finn VTT Műszaki Kutatóközpont. A VTT a sejtes mezőgazdaságnak nevezett technikát alkalmazza az álkávé termesztéséhez, bioreaktorokat tölt meg sejtkultúrákkal, majd a növekedést elősegítő tápanyagokat ad hozzá.

Heiko Rischer, a VTT növényi biotechnológiáért felelős vezetője így jellemezte a cég első csésze kávémentes kávéját:

Ízre olyan volt, mint a kávé és kicsit a fekete teára is hasonlított"

Az egyik legnagyobb probléma, amelyet a kávé iránti magas kereslet okoz: az erdőirtás. Egyre több földterületet irtanak ki a fák és a természetes ökoszisztémák közül, hogy helyet csináljanak a kávénövényeknek. Ezeknek a növényeknek növényvédőszerekre és műtrágyára van szükségük, majd a kávébabokat a világ minden tájára kell szállítani.

De természetesen nem a VTT az egyetlen vállalat, amely a kávé fenntarthatóbb változatának elkészítésén dolgozik. Az Atomo Coffee, egy Seattle-i székhelyű startup, a VTT-től eltérő módszert alkalmaz: a növényi hulladékot lebontja, majd a megfelelő vegyületeket kávébab-szerű szilárd anyaggá alakítja, a San Franciscó-i székhelyű Compound Foods pedig mikrobákat és fermentációt alkalmaz a kávébab nélküli kávé előállításához.

Az Atomo létesítménye jelenleg annyi hamis kávébabot állít elő, ami körülbelül napi 1000 adag kávénak felel meg, és célja, hogy a következő egy évben ezt a mennyiséget napi 10 ezerre növelje - tehát körülbelül annyira, hogy a város lakosságának egy aprócska töredékének kávéigényét kielégítse.

A tempó tehát lassú, és sok-sok évbe fog telni, mire ezeket a folyamatokat tökéletesíteni, illetve gyorsítani tudják.

(singularityhub)

A figyelmetekbe ajánljuk