A kávéra a legtöbbször a refluxban szenvedők egyik fő ellenségeként tekintünk, pedig létezik olyan változat is, ami nem okoz problémát nekik.
A Vince mutatta be a csodaitalt, amit refluxosok is fogyaszthatnak. Sőt: még az elkészítési módját is megtudhatjuk!
A cold brew (hidegen főzött) kávé a megoldás
Ha a kávét hidegen főzzük, 67 százalékkal csökken a savtartalma – refluxosoknak mindez pedig különbség életmentő lehet. A jó hír, hogy ma már szinte minden kávétípus elkészíthető ezzel az eljárással, így valóban nem kell lemondani a kedvencekről.
Ezekre lesz szükséged az elkészítéséhez.
- egész kávébab,
- kávédaráló,
- befőttesüvegek (vagy más tárolóedények),
- többször használható sajtkendő,
- tölcsér.
Na és hogyan?
Hozzávalók
- 1 csésze egész kávébab
- 8 csésze víz
Így készül
- Daráljunk le durván néhány friss kávébabot.
- Helyezzük az összetört szemeket egy tiszta edénybe, és adjunk hozzá vizet. Ha erősebb kávét szeretnénk, akkor adjunk hozzá több kávét, ha pedig gyengébbet, akkor mehet hozzá sok víz.
- Fedjük le és tegyük legalább 24 órára a hűtőbe.
- Szűrjük le a kávét egy tölcsér és egy sajtkendő segítségével.
Ha tehetjük, érdemes többször is leszűrni a lehető legjobb aroma érdekében. Az elkészült főzetet akár több hétig is tárolhatjuk a hűtőszekrényben. Ezt már ízlés szerint ízesíthetjük.
Pár lehetséges kérdés
- Fel lehet melegíteni a cold brew kávét? Igen! Az, hogy hideg vízben „főtt", nem jelenti azt, hogy később nem lehet felmelegíteni.
- Használhatok koffeinmentes babot? Igen! A hagyományos helyett használhatunk koffeinmentes kávébabot is.
- Használhatok finomra őrölt kávészemeket? Röviden, igen. Mindazonáltal a szűrési folyamat során könnyebb a durva kávébabbal dolgozni, mivel a finomra őrölt átmehet a szűrőn.