kávé egy fehér bögrében

Meglepő hatással lehet a kávé a mentális egészségünkre

A mérsékelt kávéfogyasztás valóban összefügg a depresszió kockázatának csökkenésével, valamint a Parkinson-kór és a demencia enyhítésével?


A legújabb kutatások szerint igen. Habár a mindennapokban eléggé megosztó a kávé-téma, legalábbis, ami az egészségügyi hatásait illeti. Sokak szerint káros, ám több mint 200 tanulmány áttekintése szerint a napi 3-4 csésze kávé fogyasztása akár előnyös is lehet – írja a PsyBlog.

A kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a Parkinson-kór, illetve a depresszió és a kognitív zavarok alacsonyabb kockázatával, különösen az Alzheimer-kór esetében

– áll a tanulmányban.

A kávé jótékony hatásait rákos megbetegedésekkel is szóba hozták, például pozitívan befolyásolta a prosztatarákot, endometriumrákot, bőrrákot és a májrákot. A 2-es típusú cukorbetegség, az epekő és a köszvény kialakulásának esélye is kisebb volt azoknál, akik kávét ittak.

A koffeinmentes kávé fogyasztására vonatkozó bizonyítékok azonban nem voltak ennyire meggyőzőek. Tehát, ha még nem iszol kávét, érdemes lenne elkezdened? Erre Eliseo Guallar professzor válaszolt:

Ajánlják-e az orvosok a kávéfogyasztást a betegségek megelőzésére? El kellene kezdeniük kávézni az embereknek egészségügyi okokból? A válasz mindkét kérdésre: nem.

De ha már kávét iszik valaki, akkor mennyi az optimális?

A kutatások alapján a napi három-öt csésze kávé fogyasztása megfelelő. Az adag megemelése nem ajánlott, hiszen jelenleg meglehetősen bizonytalan a magasabb fogyasztási szint hatása. A kávé biztonságosságára vonatkozó következtetéseket ezért a mérsékelt bevitelre kell korlátozni, ami nagyjából 400 mg koffein naponta.

– tette hozzá a professzor.

A figyelmetekbe ajánljuk