Omlett

Az omlett és a rántotta közt sok különbség van

Omlett vs. rántotta – ez a különbség a két legnépszerűbb tojásétel között

Ha egy kiadós reggeliről van szó, a tojás szinte kihagyhatatlan alapanyag, amit többféleképpen is elkészíthetünk. Ezek közül a legnépszerűbbek talán a rántotta és az omlett, amit azonban sokan hajlamosak összekeverni. Most eláruljuk, hogy mi az alapvető különbség a két étel között, és melyiket mikor érdemes elkészíteni.


​Omlett

A Franciaországból származó tojásétel az összetevők és az elkészítés tekintetében is különbözik a rántottától. Egyrészt a tojásokhoz egy minimális lisztre is szükség van a főzés során, másrészt

az omlett igazi titka abban rejlik, hogy – ellentétben a rántottával – egyáltalán nem kevergetjük a serpenyőben.

Omlett

Az omlett kevergetés nélkül, egy kis liszttel készül

Photo by Aleksandra Dementeva on Unsplash

Miután a felvert tojások megszilárdultak, hozzáadjuk a tölteléket, ami lehet sajt, zöldség vagy esetleg szalonna is, ezután pedig félbehajtjuk. Fontos, hogy az omlettet nem szabad sütés közben kevergetni, maximum a serpenyőn minimálisan mozgatni, hogy ne tapadjon le a tojás.

Rántotta

A rántotta – ami hazánkban talán a legnépszerűbb tojásétel – az omlettel szemben folyamatos kevergetés mellett készül. Tehát, miután felvertük a tojásokat és beleöntöttük a serpenyőbe, állandóan kevergetjük, amíg darabossá és félig szilárddá nem válik az étel.

R\u00e1ntotta

A rántotta kevésbé egységes állagú, hígabb tojásétel

Photo by Imad 786 on Unsplash

A tölteléket, mint például a zöldségek vagy húsfélék, már a sütés közben hozzáadjuk a tojásokhoz, így egy egységes, egytálételt kapunk a végére. A rántottához lisztet sem kell használni,

a tökéletes állag eléréséhez pedig érdemes vajat használnunk olaj helyett.

Melyiket érdemes választani?

Ez első sorban személyes preferenciától függ: akik jobban kedvelik az egységes, szilárdabb állagú ételeket, azoknak az omlett lehet a tökéletes választás. Ha azonban a kissé hígabb, könnyebben elkészíthető verziót szeretnénk elkészíteni, akkor a rántotta mellett döntsünk!

A figyelmetekbe ajánljuk