betöredezett tojások egy tartóban
Fotó: Shutterstock

Megehetjük-e a tojást, ha kicsit megrepedt a héja?

A tojás egy örökké népszerű élelmiszeripari termék. Gyorsan elkészíthető, szinte bármihez felhasználható, és magas a fehérjetartalma: egy nagyobb tojás 6 grammot tartalmaz.Bevett szokás, hogy mielőtt leemeljük a dobozt a polcról a boltban, ellenőrizzük, nincs-e benne törött példány. De mit tegyünk akkor, ha a tojás ép, csak egy kis repedés van a héján? Akkor is biztonságosan fogyasztható?

Mivel anatómiai szempontból a madarak ugyanarról a helyről adják le a tojást és az ürüléket, nagy az esélye annak, hogy az olyan, élelmiszerrel terjedő kórokozók, mint a szalmonella, a tojáshéjra tapadnak, a repedés pedig kitárja az ajtót a baktériumok beszivárgása előtt. A CDC (Centers for Disease Control, azaz Betegségellenőrző Központ) ezért azt javasolja, hogy kerüljük a repedt héjú tojásokat.

Ez is érdekelhet: 5 tojáshelyettesítő, amit akár már ma is használhatsz – és még spórolhatsz is

​Mi a helyzet akkor, ha a tojás repedt, de nem szivárog?

Ha a tojás nem szivárog, az még nem jelenti azt, hogy biztonságosan fogyasztható. Az olyan baktériumok, mint a szalmonella, áthatolhatnak a repedt héjon akkor is, ha a tojás tartalma még benne van.

​Mi történik, ha a tojás a boltból hazafelé jövet reped meg?

A tojások érzékenyek, és néha a kartondoboz nem védi meg őket a boltból hazafelé vezető úton érkező ütésektől. Ha a tojás a boltban ép volt, de a héján otthon repedést veszel észre, a szakemberek szerint fogyasztható − ha gyorsan cselekszünk. Törjük fel őket, tegyük egy edénybe, és két napon belül használjuk fel. Alternatív megoldásként le is fagyaszthatjuk, ha felverjük őket.

Ha tovább olvasnál: A tökéletes omlett titka: ezt az 5 lépést sose hagyd ki!

​Milyen kockázatokkal jár a sérült tojás fogyasztása?

toj\u00e1s k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151k\u00e9ppen elk\u00e9sz\u00edtve

Fotó: Shutterstock

A CDC szerint a fertőzött élelmiszerek fogyasztása esetén 4-7 napig tartó kellemetlen tünetek, például hányinger, hasmenés, gyomorgörcsök és láz jelentkezhetnek.

Hogyan kerüld el a repedt tojáshéjat?

Annak érdekében, hogy a tojások repedésmentesen hagyják el a termelői létesítményeket, a tojások átesnek a gyertyázáson, ahol értékelik őket. A mikrorepedéseket azonban nem mindig szúrják ki, a technológia még fejlesztés alatt áll. Legjobb tehát mindig ellenőrizni őket. A megvásárolt tojásokat tároljuk a bevásárlószatyor tetején.

​Hogyan állapítható meg, hogy a tojás romlott-e?

A jó tojás ép, erős a héja, a sárgája szilárd, a fehérje pedig folyós és kissé sűrű. Fontos még, hogy szagtalan. Minél idősebb a tojás, annál több levegő hatolt be a héjba, így az idősebb tojások nagyobb valószínűséggel úsznak a vízben, de ezek is biztonságosan fogyaszthatók. A romlott tojásoknak erős kénszaguk van.

​Hogyan kell tárolni a tojást?

A nem repedezett tojások a vásárlástól számított 3-5 hétig tárolhatók, amennyiben a hűtőszekrényben 40 °C-on vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten tartják őket. Az eredeti kartondobozban való tárolás segít megelőzni a sérüléseket. Tartsuk őket távol az erős szagú ételektől, mivel a szagok átszivároghatnak a héjon.

Forrás: Eating Well

A figyelmetekbe ajánljuk