Ha nincs otthon tojás, vagy valamiért nem fogyasztjuk, nem kell aggódni: több kipróbált konyhai alapanyagok is létezik, amik valóban működnek a tojás helyett a receptekben.
Köztudott, hogy a tojás rendkívül egészséges és sokoldalú táplálék. A sütésnél a legtöbbször elengedhetetlen hozzávalónak számít, de azoknak sem kell aggódni, akik valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatják: számos tojásalternatíva létezik. A Vince gyűjtötte össze a Food52 alapján a legjobb helyettesítő élelmiszereket.
Ez is érdekelhet: 5 fehérje, amit minden héten érdemes beiktatni az étrendedbe
Őrölt lenmag vagy chia mag
Shutterstock
A magokat otthon is ledarálhatjuk, vagy vásárolhatunk kész maglisztet a boltban. Egy tojás helyettesítéséhez keverjünk össze 1 evőkanál (7 gramm) őrölt chia- vagy lenmagot 3 evőkanál (45 gramm) vízzel, amíg teljesen felszívódik és besűrűsödik. Ez a megoldás diósabb ízt eredményezhet, emiatt leginkább olyan ételeknél működik, mint a palacsinta, gofri, muffinok, kenyerek és sütemények. Nem mellesleg: a magoknak magas az omega-3 zsírsav- és a rosttartalma is, így az egészségünkre is jótékony hatással van.
Selyemtofu
Shutterstock
A tofu textúrája a víztartalma alapján változik: minél több vizet préselnek ki, annál keményebb lesz. A selyemtofunak magas a víztartalma, ami azt jelenti, hogy lágyabb az állaga. 1 tojás helyett 1/4 csésze (kb. 60 gramm) pürésített, selymes tofut kell használni.
Banánpüré
Shutterstock
A banánpüré is jó tojáshelyettesítő. A banánnal való sütés egyetlen hátránya, hogy a végeredménynek enyhe banáníze lehet – de más pürésített gyümölcsök, például a sütőtök és az avokádó is működnek, ráadásul ezek nem is befolyásolják annyira az ízt. Bármelyik gyümölcsöt is választjuk, minden tojást 1/4 csésze (65 gramm) pürével helyettesíthetünk – ez a módszer süteményekben, muffinokban, brownie-kban működik a legjobban.
Olvasd el ezt is! Melyik a jobb, a fehér vagy a barna héjú tojás?
Ecetes szódabikarbóna
Shutterstock
1 teáskanál (7 gramm) szódabikarbóna és 1 evőkanál (15 gramm) ecet összekeverésével a legtöbb receptben 1 tojás helyettesíthető. Az ecet és a szódabikarbóna összekeveredve kémiai reakciót indít el, amelynek során szén-dioxid és víz keletkezik, ami könnyűvé és szellőssé teszi a süteményeket.