A természethez hasonlóan az ősz a konyhánkban is rendkívül színes tud lenni: szinte végtelen számú variációi léteznek azoknak a recepteknek, melyek a szezon idényzöldségeit és -gyümölcseit használják fel. Az Independent cikke most ezeket gyűjtötte egy csokorba.
1. Alma és körte
Körtés rizottó
Fotó: Shutterstock
Laktató, édes és lédús gyümölcsök, melyekből tökéletes desszert készíthető. A hűvös, de még nem fagyos időjárás kedvező számukra, így a napkedvelő barackkal, eperrel és málnával szemben szezonjuk őszre tolódott. Ilyenkor sokkal zamatosabbak, így érdemes ezekben a hónapokban rengeteget fogyasztani belőlük nem utolsó sorban pedig az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk sem elhanyagolható.
Mind az alma, mind a körte frissen vagy kompótban, de egyszerű piskótába sütve is tökéletes lehet, ahogy a legunalmasabb saláták ízét is nagyszerűen feldobják. Sajttal, hússal is fogyaszthatók, gyakorlatilag bármilyen formában, bármilyen ízvilággal kombinálhatók.
Ez is érdekelhet! Újra itt az ősz: 6 gyümölcs, aminek még csak most jön a szezonja
2. Gyökérzöldségek
Mézzel bevont, sült répa
Fotó: Shutterstock
Ősszel érik a répa, a pasztinák és a cékla. A bennük található természetes cukor ilyenkor érződik ki a legjobban, így ízesebbek lesznek a belőlük készült ételek is. Tökéletes gratin (tepsiben sült egytálétel) készíthető belőlük, de akár nyersen fogyaszthatók is humusz vagy valamilyen egyszerű mártogatós mellé.
A répából számos édesség készíthető, így az év ezen szakaszába semmiképp se felejtsünk el például répatortát sütni, de nyugodtan kísérletezhetünk a pasztinákkal is. Ha főételhez használjuk fel a zöldségeket, használjunk szezonális fűszernövényeket melléjük; ilyen a kakukkfű, zsálya vagy rozmaring. A paszternák és a zsálya például egyszerű, de kiváló párosítás.
3. Tökfélék
Sült sütőtök
Fotó: Shutterstock
Ha ősz, akkor nem maradhatnak el a tökből készült ételek sem. Nagyszerű sütőtökös tésztát készíthetünk, de egy hűvös, bekuckózós estén nemcsak finom, de vitaminokban gazdag krémleves is főzhető belőle. A klasszikus tökös fogások mellett rizottóként, krémes szószként is megállja a helyét.
A zöldség kedvelői akár reggelire is fogyaszthatják, a sült tök ugyanis még a pirítós ízét is nagyszerűen feldobja. Ha pedig kicsit több időt szánunk rá, készíthetünk belőle granolát, palacsintát vagy akár kuglófot is.
Ajánljuk figyelmedbe! Ha már unod a hagyományos verziót: fűszeres vajtök recept
+1. Gombák
Gombás rizottó
Fotó: Shutterstock
Ugyan nem zöldség és nem is gyűmölcs, szezonját tekintve mégis ide tartozik, ősszel terem ugyanis a legtöbb gomba; ilyenkor számtalan változatt és fajtáját lehet kapni az üzletekben. Ha pedig mi magunk szednénk, ne felejtsük el bevizsgáltatni, a saját biztonságunk és egészségünk érdekében.
Fokhagymával, fűszernövényekkel és kis vajjal ínyenc fogás lehet akár egy partin vagy egy esti filmezéshez. Főzhetünk belőle krémlevest, de a spagetti felturbózására is kiválóan alkalmas. Az ízletes vargánya pedig akár töltelékként is megállja a helyét. A gesztenyével például kiváló párosítást alkot.