szezonális zöldségek ősszel
Fotó: Shutterstock

3 + 1 őszi zöldség- és gyümölcsféle, amiből könnyedén kiváló fogás készíthető

A természethez hasonlóan az ősz a konyhánkban is rendkívül színes tud lenni: szinte végtelen számú variációi léteznek azoknak a recepteknek, melyek a szezon idényzöldségeit és -gyümölcseit használják fel. Az Independent cikke most ezeket gyűjtötte egy csokorba.


1. Alma és körte

k\u00f6rt\u00e9s rizott\u00f3

Körtés rizottó

Fotó: Shutterstock

Laktató, édes és lédús gyümölcsök, melyekből tökéletes desszert készíthető. A hűvös, de még nem fagyos időjárás kedvező számukra, így a napkedvelő barackkal, eperrel és málnával szemben szezonjuk őszre tolódott. Ilyenkor sokkal zamatosabbak, így érdemes ezekben a hónapokban rengeteget fogyasztani belőlük nem utolsó sorban pedig az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk sem elhanyagolható.

Mind az alma, mind a körte frissen vagy kompótban, de egyszerű piskótába sütve is tökéletes lehet, ahogy a legunalmasabb saláták ízét is nagyszerűen feldobják. Sajttal, hússal is fogyaszthatók, gyakorlatilag bármilyen formában, bármilyen ízvilággal kombinálhatók.

2. Gyökérzöldségek

m\u00e9zzel bevont, s\u00fclt r\u00e9pa

Mézzel bevont, sült répa

Fotó: Shutterstock

Ősszel érik a répa, a pasztinák és a cékla. A bennük található természetes cukor ilyenkor érződik ki a legjobban, így ízesebbek lesznek a belőlük készült ételek is. Tökéletes gratin (tepsiben sült egytálétel) készíthető belőlük, de akár nyersen fogyaszthatók is humusz vagy valamilyen egyszerű mártogatós mellé.

A répából számos édesség készíthető, így az év ezen szakaszába semmiképp se felejtsünk el például répatortát sütni, de nyugodtan kísérletezhetünk a pasztinákkal is. Ha főételhez használjuk fel a zöldségeket, használjunk szezonális fűszernövényeket melléjük; ilyen a kakukkfű, zsálya vagy rozmaring. A paszternák és a zsálya például egyszerű, de kiváló párosítás.

3. Tökfélék

S\u00fclt s\u00fct\u0151t\u00f6k

Sült sütőtök

Fotó: Shutterstock

Ha ősz, akkor nem maradhatnak el a tökből készült ételek sem. Nagyszerű sütőtökös tésztát készíthetünk, de egy hűvös, bekuckózós estén nemcsak finom, de vitaminokban gazdag krémleves is főzhető belőle. A klasszikus tökös fogások mellett rizottóként, krémes szószként is megállja a helyét.

A zöldség kedvelői akár reggelire is fogyaszthatják, a sült tök ugyanis még a pirítós ízét is nagyszerűen feldobja. Ha pedig kicsit több időt szánunk rá, készíthetünk belőle granolát, palacsintát vagy akár kuglófot is.

+1. Gombák

gomb\u00e1s rizott\u00f3

Gombás rizottó

Fotó: Shutterstock

Ugyan nem zöldség és nem is gyűmölcs, szezonját tekintve mégis ide tartozik, ősszel terem ugyanis a legtöbb gomba; ilyenkor számtalan változatt és fajtáját lehet kapni az üzletekben. Ha pedig mi magunk szednénk, ne felejtsük el bevizsgáltatni, a saját biztonságunk és egészségünk érdekében.

Fokhagymával, fűszernövényekkel és kis vajjal ínyenc fogás lehet akár egy partin vagy egy esti filmezéshez. Főzhetünk belőle krémlevest, de a spagetti felturbózására is kiválóan alkalmas. Az ízletes vargánya pedig akár töltelékként is megállja a helyét. A gesztenyével például kiváló párosítást alkot.

A figyelmetekbe ajánljuk