Bár a nyárias idő még így, szeptember elején is kitart, nem árt előre gondolnunk immunrendszerünkre is, amelyet minden évben érdemes már ősszel felkészíteni a hűvösebb napokra. Ezért alább összegyűjtöttünk néhány olyan szuperegészséges gyümölcsöt, amelyekből szeptember-október környékén mindenképp érdemes betáraznunk otthonra.
Alma
Fotó: Shutterstock
„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja" – az elhíresült mondás jól kifejezi, mennyire fontos szerepet töltött be anno a vidéki Magyarország életében a legnépszerűbb őszi gyümölcs.
Az immunerősítés mellett jótékony hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a szívbetegségek, a rák, az Alzheimer-kór és a stroke kialakulásának esélyét, továbbá növeli a tüdőkapacitást, valamint segít megelőzni a cukorbetegséget.
Nyersen, süteményekben, de akár kompót formájában is fogyaszthatjuk.
Gránátalma
Fotó: Shutterstock
A gránátalma édes-fanyar ízéről és jellegzetes, vastag, piros héjáról ismert, amely szinte ehetetlen.
Belsejében azonban lédús magházak találhatók, amelyek nemcsak finomak, de tele vannak tápanyagokkal: gazdagok antioxidánsokban, amelyek segítenek a betegségek elleni küzdelemben.
Továbbá magas a gyümölcsrost- és káliumtartalma is, amelyek támogatják a szív egészségét. Salátákba, smoothie-kba tökéletes hozzávaló.
Ezt is nézd meg! 5 élelmiszer, ami garantáltan „jobb kedvre derít"
Körte
Fotó: Shutterstock
A több mint 30 különböző fajt számláló gyümölcs remek rostforrás, és olyan alapvető tápanyagokat biztosít, mint a C-vitamin, a réz és a bór – ez utóbbi segít a szervezetnek a kalcium megtartásában.
A szív és a bélrendszer egészséges működését is elősegítő körte csodálatos kiegészítője lehet (szószként, kompótként vagy sülve) bármelyik őszi receptünknek – legyen szó akár édes, akár sós fogásról.
Tőzegáfonya
Fotó: Shutterstock
A tőzegáfonya egy igazi szupergyümölcs, az itthon kevésbé népszerű bogyós termés ugyanis rengeteg tápanyaggal bír.
Magas a rost- és prebiotikum-tartalma, amelyek segítik a bélrendszer egészséges működését, továbbá fogyasztásával nagy adag C-vitamint és antioxidánsokat is biztosítunk szervezetünk számára. Leginkább fanyar szószként érdemes elkészíteni, amely kiválóan passzol a legkülönbözőbb húsokhoz.
Ez is érdekelhet! 5 vitaminokban gazdag smoothie az őszi reggelekre
Füge
Fotó: Shutterstock
A füge nagyszerű rostforrás, amely segíthet a koleszterinszint csökkentésében és a vércukorszint szabályozásában. Gazdag káliumban is, amely pedig fontos az egészséges vérnyomás fenntartásához.
Nyers fogyasztása mellett aszalt formában is ehetjük, azonban a friss füge természetes édességével és gazdag, szinte szirupos lédús ízével rengeteg édes vagy sós étel elkészítésében hasznát vehetjük.
Szőlő
Fotó: Shutterstock
A szőlő valódi energiabomba, amely gazdagon tartalmaz B3-, B6-, és E-vitamint. Emellett fontos ásványi anyagok – mint a foszfor és a magnézium – is megtalálhatóak benne, így kiválóan táplálja és erősíti az immunrendszerünket.
Mint az összes felsorolt gyümölcsből, a szőlőből szintén érdemes frissen préselt gyümölcslevet készítenünk, bár magában falatozgatva is tökéletes nassolnivaló az őszi napokra.
Forrás: Agribotix