őszi piac

Bár a nyárias idő még így, szeptember elején is kitart, nem árt előre gondolnunk immunrendszerünkre is, amelyet minden évben érdemes már ősszel felkészíteni a hűvösebb napokra. Ezért alább összegyűjtöttünk néhány olyan szuperegészséges gyümölcsöt, amelyekből szeptember-október környékén mindenképp érdemes betáraznunk otthonra.


Alma

alm\u00e1k

Fotó: Shutterstock

„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja" – az elhíresült mondás jól kifejezi, mennyire fontos szerepet töltött be anno a vidéki Magyarország életében a legnépszerűbb őszi gyümölcs.

Az immunerősítés mellett jótékony hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a szívbetegségek, a rák, az Alzheimer-kór és a stroke kialakulásának esélyét, továbbá növeli a tüdőkapacitást, valamint segít megelőzni a cukorbetegséget.

Nyersen, süteményekben, de akár kompót formájában is fogyaszthatjuk.

Gránátalma

gr\u00e1n\u00e1talma

Fotó: Shutterstock

A gránátalma édes-fanyar ízéről és jellegzetes, vastag, piros héjáról ismert, amely szinte ehetetlen.

Belsejében azonban lédús magházak találhatók, amelyek nemcsak finomak, de tele vannak tápanyagokkal: gazdagok antioxidánsokban, amelyek segítenek a betegségek elleni küzdelemben.

Továbbá magas a gyümölcsrost- és káliumtartalma is, amelyek támogatják a szív egészségét. Salátákba, smoothie-kba tökéletes hozzávaló.

Ezt is nézd meg! 5 élelmiszer, ami garantáltan „jobb kedvre derít"

Körte

k\u00f6rt\u00e9k t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Shutterstock

A több mint 30 különböző fajt számláló gyümölcs remek rostforrás, és olyan alapvető tápanyagokat biztosít, mint a C-vitamin, a réz és a bór – ez utóbbi segít a szervezetnek a kalcium megtartásában.

A szív és a bélrendszer egészséges működését is elősegítő körte csodálatos kiegészítője lehet (szószként, kompótként vagy sülve) bármelyik őszi receptünknek – legyen szó akár édes, akár sós fogásról.

Tőzegáfonya

t\u0151zeg\u00e1fonyabokor

Fotó: Shutterstock

A tőzegáfonya egy igazi szupergyümölcs, az itthon kevésbé népszerű bogyós termés ugyanis rengeteg tápanyaggal bír.

Magas a rost- és prebiotikum-tartalma, amelyek segítik a bélrendszer egészséges működését, továbbá fogyasztásával nagy adag C-vitamint és antioxidánsokat is biztosítunk szervezetünk számára. Leginkább fanyar szószként érdemes elkészíteni, amely kiválóan passzol a legkülönbözőbb húsokhoz.

Ez is érdekelhet! 5 vitaminokban gazdag smoothie az őszi reggelekre

Füge

f\u00fcg\u00e9k

Fotó: Shutterstock

A füge nagyszerű rostforrás, amely segíthet a koleszterinszint csökkentésében és a vércukorszint szabályozásában. Gazdag káliumban is, amely pedig fontos az egészséges vérnyomás fenntartásához.

Nyers fogyasztása mellett aszalt formában is ehetjük, azonban a friss füge természetes édességével és gazdag, szinte szirupos lédús ízével rengeteg édes vagy sós étel elkészítésében hasznát vehetjük.

Szőlő

Sz\u0151l\u0151f\u00fcrt\u00f6k kos\u00e1rban

Fotó: Shutterstock

A szőlő valódi energiabomba, amely gazdagon tartalmaz B3-, B6-, és E-vitamint. Emellett fontos ásványi anyagok – mint a foszfor és a magnézium – is megtalálhatóak benne, így kiválóan táplálja és erősíti az immunrendszerünket.

Mint az összes felsorolt gyümölcsből, a szőlőből szintén érdemes frissen préselt gyümölcslevet készítenünk, bár magában falatozgatva is tökéletes nassolnivaló az őszi napokra.

Forrás: Agribotix

A figyelmetekbe ajánljuk