Habár a nyári gyümölcsökből készült smoothie verhetetlen, ősszel sem kell lemondanunk a finom és egészséges italról.
Almás-banános smoothie
Fotó: Shutterstock
Az alma rendszeres fogyasztása hozzájárul egészségünkhöz, hiszen a gyümölcs önmagában kiteszi a szükséges napi rostbevitel 20 százalékát abban az esetben, ha hámozatlanul fogyasztjuk. A rostban gazdag zab segít csökkenteni a koleszterol szintet, míg az olyan fűszerek, mint a fahéj vagy szerecsendió antioxidánsokban tartalmaznak, ráadásul sokkal finomabbá teszik a krémes italunkat. Az banán szintén antioxidánsokban gazdag, így fogyasszuk minden nap, akár nyersen, akár smoothie formájában, melynek receptjét könnyen elkészíthetjük.
Hozzávalók:
- 1 közepes alma;
- negyed bögre zabpehelyliszt;
- 1 evőkanál mandulavaj;
- fél banán;
- 1 evőkanál lenmag;
- fél csésze tej (hagyományos és növényi is egyaránt megfelel);
- negyed teáskanál vaníliakivonat;
- fél teáskanál fahéj;
- csipet szerecsendió;
- jégkocka.
Így készítsük el:
Vágjuk apró darabokra az almát, a banánt, majd a többi összetevővel együtt tegyük egy turmixgépbe és pépesítsük, amíg kellemes, krémes állagot kapunk. Ezután nincs más dolgunk, mint elfogyasztani az egészséges finomságot.
Körtés-gyömbéres smoothie
Fotó: Shutterstock
Ahogy az almát, úgy a körtét se szabadítsuk meg héjától, hiszen flavonoid tartalma gyulladáscsökkentő hatással bír, ahogy a benne található fahéjsav kiemelten fontos szervezetünk működéséhez. A béta-karotinban, A- és C-vitaminban gazdag körtés smoothie tökéletes desszert az őszi délelőttökön, ha valami édességre vágyunk.
Összetevők:
- 1 nagy körte;
- 1 csésze tej (lehet hagyományos vagy növényi is);
- fél csésze natúr joghurt;
- negyed csésze zabpehelyliszt;
- pár szem aszalt datolya;
- 1 evőkanál mandulavaj;
- fél evőkanál friss gyömbér;
- fél evőkanál fahéj;
- csipet szerecsendió.
Így készítsük el:
Vágjuk apróra a körtét, majd az összetevőkkel együtt tegyük egy turmixgépbe és pépesítsük, amíg megfelelő állagot érünk el. Igény szerint ízesítsük még fahéjjal, de ha még édesebb végeredményt szeretnénk, adjunk hozzá még datolyát.
Zöld smoothie
Fotó: Unsplash
Igazi vitaminbomba, amit reggelire, ebédre és vacsorára is fogyaszthatunk – főleg azért, mert 5 perc alatt elkészíthető.
Hozzávalók:
- 2 csésze friss bébispenót;
- 1 banán;
- 1 közepes méretű alma vagy körte;
- 1 csésze tej (növényi vagy hagyományos).
Így készítsük el:
Vágjuk fel a banánt és a körtét, majd a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk le, ezután pedig már fogyaszthatjuk is.
Még több recept! Az őszi receptek elengedhetetlen fogása: sütőtökkrém
Narancsos-sütőtökös smoothie
Fotó: Shutterstock
Az ősz egyik legsokoldalúbb sztárja a sütőtök, melyet ezerféleképpen fel lehet használni. Magas karotin és C-vitamin tartalma miatt remek választás nemcsak reggel, hanem a nap bármelyik szakaszában, de kiváló kalcium és foszforforrás.
Hozzávalók:
- 1 banán;
- fél csésze sütőtök püré;
- fél répa;
- 1 csésze friss narancslé;
- 1 evőkanál lenmag.
Így készítsük el:
Szeljük fel a banánt, majd turmixoljuk össze a hozzávalókat, míg megfelelő állagot kapunk.
Céklás-áfonyás smoothie
Fotó: Shutterstock
A cékla rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, így érdemes nemcsak savanyúságként, hanem napi szinten fogyasztani. Magas folsavtartalma miatt tágítja az ereket és csökkenti a vérnyomást, valamint jelentős magnézium, vas és káliumforrás. Emellett számos más jótékony hatással bír, így kezdjük a napot egy céklás smoothie-val, amely energikusabbá tesz és segíti a koncentrációs képességünket is.
Hozzávalók:
- 1 kisebb friss cékla;
- fél csésze áfonya;
- fél csésze eper, vagy bármilyen bogyós gyümölcs;
- fél csésze tej;
- 1 evőkanál méz.
Így készítsük el:
Hámozzuk meg, majd vágjuk fel a céklát, ezután pedig a többi összetevővel együtt dobjuk bele a turmixgépbe és pépesítsük, amíg eléri a kívánt állagot.