A spenót vitaminokban, ásványi anyagokban és alapvető tápanyagokban gazdag, javítja a szem egészségét, segít csökkenteni a vérnyomást és stresszt, de a rák megelőzésében is szerepet játszhat. Abban az esetben viszont, ha túl sokat és sokszor fogyasztjuk, a spenótnál is előfordulhatnak mellékhatások – írja a TastingTable.
A túl sok spenót ugyanis – függetlenül attól, hogy frissen, vagy főzve fogyasztjuk – ásványianyag-hiányhoz vezethet, melynek oka a parajfélében megtalálható magas oxálsav és purin. Előbbi a szervezetünkben lévő ásványi anyagokhoz kötődik (kalcium, cink és magnézium), egészen pontosan megköti azokat, így pedig megakadályozza, hogy felszívódjanak, ami hosszú távon nem feltétlenül egészséges.
De az oxálsav vesekő kialakulásában is szerepet játszhat.
A magas purintartalom pedig súlyosbítja azoknak az állapotát, akik köszvényben és más ízületi fájdalommal együtt járó betegségektől szenvednek. A túlzott spenótfogyasztás emésztési problémákat és allergiás reakciókat okozhat (a spenót hisztamint tartalmaz), de problémát okozhat a vérhígító gyógyszereket szedők számára is.
Spenót
Ennél a pontnál valószínűleg mindannyiunkban felmerül a kérdés, hogy akkor pontosan mi az a mennyiség, amit biztonsággal elfogyaszthatunk?