Mindig is tisztában voltunk azzal, hogy az ételek hogyan hatnak a szervezetünkre. A táplálkozáspszichológia új területe azonban kicsit másképp látja a dolgokat.
Az étel, a hangulat és a szorongás közötti kapcsolat egyre nagyobb figyelmet kap
−mondta Dr. Uma Naidoo, a Harvardon végzett táplálkozáspszichológus, hivatásos szakács. A táplálkozáspszichológia egy egyre növekvő szakterület, amely azt kutatja, hogy még a kis étrendi változtatások is mérhető hatást gyakorolhatnak a mentális egészségre. Például már azzal, hogy olyan változtatásokat hajtunk végre, mint a feldolgozott élelmiszerek visszaszorítása, és több zöldséget, sovány fehérjét és egészséges zsírokat adunk az étkezéseinkhez, elkezdhetjük pozitívan befolyásolni saját mentális egészségünket.
Ez is érdekelhet: 4 étel, amely növelheti a szerotoninszintet
Az elméd és a bélrendszered mindig kommunikál
Fotó: Shutterstock
Számos megfigyeléses vizsgálat is kimutatta, hogy a különféle egészséges táplálkozási minták, különösen a mediterrán étrend, a depresszió kockázatának csökkenésével jár, míg az ultra-feldolgozott élelmiszerek vagy a pro-gyulladásos étrend magas bevitele a depresszió fokozott kockázatával jár együtt. Ezeknek az eredményeknek az alapja az úgynevezett bél-agy tengellyel kapcsolatos, amely kifejezés rávilágít arra a szerepre, amelyet a jól táplált bélrendszer játszhat a hangulat szabályozásában. A hangulatért és a megismerésért felelős szerotonin neurotranszmitter receptorainak több mint 90%-a a bélben található, ez is mutatja, milyen fontos ez a kapcsolat.
A legjobb élelmiszerek, amelyeket érdemes beilleszteni az étrendedbe
Nem rejtély, hogy mik a hangulatjavító élelmiszerek - azok a teljes értékű gyöngyszemek, amelyeket néha szuperélelmiszereknek neveznek. Bár a szakértők által ajánlott élelmiszerek minden bizonnyal táplálóak, ne feledjük, hogy egyik sem kínál varázslatos gyógymódot.
Ha tovább olvasnál: Hogyan csapjuk be a hormonjainkat, hogy boldogak legyünk?
1. Lazac
Fotó: Shutterstock
Klinikai kísérletek során kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak javítják a depressziós tüneteket. Ennek jó forrásai közé tartoznak az olyan zsíros halak, mint a lazac, a makréla és a szardínia, valamint a dió, a chia mag és a lenmag.
2. Összetett szénhidrátok
Válaszd az olyan összetett szénhidrátokat, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és keményítőtartalmú zöldségek. Ezek az ételek egyenletes glükózfelszabadulást biztosítanak, ami elengedhetetlen az agyműködéshez. Emellett serkentik a szerotonin termelődését, elősegítve a nyugalom és a jó közérzet érzését.
3. Zöldségek és gyümölcsök
A gyümölcsök és zöldségek tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják az általános egészséget, beleértve az agy egészségét is. Törekedjünk a színes választékra, hogy a tápanyagok széles skáláját biztosítsuk.
4. Triptofán (beleértve a pulykát is)
Fotó: Shutterstock
A triptofán a szerotonin egyik aminosav-előanyaga, ezért keresd az olyan élelmiszereket, mint a pulyka, a csirke, a tojás, a tejtermékek, a diófélék és a magvak. Ha pedig ezeket a triptofánban gazdag ételeket szénhidrátokkal kombinálod, fokozhatod a szerotonin termelődését.
5. Probiotikumok
A probiotikumok elősegítik az egészséges bélmikrobiótát, ami pozitívan befolyásolhatja a hangulatot. A kutatások összefüggést sugallnak a probiotikus élelmiszerek és a szociális szorongás csökkentése között. A probiotikumokban gazdag élelmiszerek, például savanyúságok, savanyú káposzta és kefir fogyasztása kevesebb tünettel járt együtt.