Hogyan csapjuk be a hormonjainkat, hogy jobb kedvünk legyen?

Hogyan csapjuk be a hormonjainkat, hogy jobb kedvünk legyen?

Néhány teljesen hétköznapi tevékenység is, mint például a testmozgás, a főzés és a zenehallgatás segíthet a jó közérzetért felelős hormonok termelésének fokozásában.


Menj ki a szabadba!

Szeretnéd növelni a szerotoninszinted? A szabadban, napfényben eltöltött idő nagyszerű módja lehet ennek. A kutatások szerint a nap ultraibolya (UV) sugárzásának való kitettség növelheti a szerotonin termelését.

Próbálj meg hetente néhányszor minimum 30 percet a szabadban tölteni. Felfedezni egy új környéket vagy parkot, ha már unod a régi látványosságokat. De ne feledkezz meg a naptejről!

​Szánj időt a testmozgásra!

A testmozgás számos fizikai egészségügyi előnnyel jár, és az érzelmi jólétre is pozitív hatással lehet. A testmozgás és az endorfin felszabadulás közötti kapcsolat pedig erősen összefügg.

De nem csak az endorfinokra hat. A rendszeres edzés a dopamin- és szerotoninszintet is növelheti, így a sport remek lehetőség a boldogsághormonok fokozására.

Főzz!

Az élvezet, amit egy finom étel elfogyasztása okoz, az endorfinokkal együtt dopamin felszabadulását is kiválthatja. Ha megosztod az ételt valakivel, akit szeretsz, és az ételkészítés során egy szeretteddel főzöl még az oxitocinszintet is növelheted.

Bizonyos ételek is hatással lehetnek a hormonszintre, ezért a boldogsághormonok fokozása érdekében vedd figyelembe a következőket:

  • a fűszeres ételek endorfin felszabadulást válthatnak ki
  • a joghurt, a bab, a tojás, az alacsony zsírtartalmú húsok és a mandula pedig összefüggésbe hozható a dopamin felszabadulásával
  • a magas triptofán-tartalmú ételek a szerotoninszintet emelhetik

Táplálékkiegészítők

Számos olyan táplálékkiegészítő létezik, amely segíthet a boldogsághormonszint növelésében. Íme néhány, amit érdemes megfontolni:

  • tirozin
  • zöld tea és zöld tea kivonat
  • probiotikumok
  • triptofán

Zene

A zene több boldogsághormonodnak is hatalmas lökést adhat. A komoly zene hallgatása növelheti az agyad dopamintermelését, de természetesen bármilyen zene hallgatása, amit szeretsz, segíthet jó hangulatba hozni.

A figyelmetekbe ajánljuk