férfi fiú

Ez lehet a boldogság egyik fő oka a kutatók szerint

Mitől lehetünk boldogok? A pszichológia régóta ezt kutatja, és vannak is rá válaszai.


Már Martin Luther King Jr. is megjegyezte, hogy saját boldogságunkat úgy találjuk meg a legkönnyebben, ha mások boldogságát keressük. A Missouri-Columbia Egyetem szakemberei szerint Luther King szavai épp annyira igazak ma, mint fél évszázaddal ezelőtt. Felvetését ugyanis egy kutatással igazolták.

A vizsgálat vezetői, Liudmila Titova és Kennon Sheldon szerint az amerikaiak úgy érzik, alapjoguk a boldogság. Eredményeik azonban rámutatnak arra, hogy mások boldogságának keresése paradox módon sokkal jobb stratégia a saját boldogságunk eléréséhez.

A kutatók ezt különböző gondolatkísérletekkel tesztelték. A vizsgálati személyek boldogabbak voltak, amikor elméletben úgy döntöttek, inkább másoknak segítenek, akkor is, ha ez a valaki ismeretlen volt számukra.

Amikor továbbá fel kellett idézni egy segítő élményt és saját boldogságot fokozó élményt, a résztvevők nagyobb boldogságról számoltak be a segítés felidézésével kapcsolatban.

"Az emberek a személyes boldogságot más emberek boldoggá tételének kísérleteiből nyerik - ez a megközelítés sok ember számára elsőre ellentmondásosnak tűnhet"

— mondják a szakemberek.

A kutatás egybevág azokkal a korábbi eredményekkel, miszerint a másokra való pénzköltés nagyobb boldogságlöketet ad, mint a saját magunkra való pénzkiadás.

Ám akkor is hatásos a boldogság elérése, ha csak időt szánunk egy olyan emberre, akinek szüksége van ránk, vagy ha gondolatban magunk elé helyezzük mások boldogságát.

A kutatók szerint ennek oka egyszerűen az, hogy szeretnénk kapcsolódni másokhoz, tartozni valahová. Amikor boldoggá teszünk valakit, kielégül ez az igényünk.

A pszichológus szakemberek szerint emellett olyan tényezők emelhetik pszichológiai jóllétünket, mint annak érzése, hogy számítunk, van célunk, van ráhatásunk a dolgokra, autonómiával rendelkezünk, valamint, hogy optimista emberekkel vesszük körbe magunkat.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk