boldog fiatalok nevetnek napszemüvegben, összekapaszkodva
Fotó: Shutterstock

​Kiderült, mi kell a boldogságunkhoz − nem az, amire gondolnánk

Ha választanunk kellene, hogy fülhallgatót bedugva, egyedül utazunk a vonaton, vagy beszélgetést kezdeményezünk egy mellettünk ülő ismeretlennel, valószínleg sokan az előbbire szavaznánk. Pedig egy friss vizsgálat szerint a szociális kapcsolataink építése fontosabb, mint gondolnánk.


A jó élet (The Good Life) című könyvében Dr. Robert Waldinger, a Harvard pszichiátria professzora egy 1938-ban kezdődött vizsgálatból desztillálja ki, hogy mi készteti az embereket a boldogság megtalálására. 724 harvardi diák és alacsony jövedelmű bostoni fiú életét követték nyomon kutatótársaival. A még mindig folyamatban lévő vizsgálat − amely az eredeti résztvevők házastársaival és gyermekeivel is bővült −, több mint 2000 embert foglal magába.

Ez is érdekelhet: Boldogabbak leszünk, ha magunkra erőltetjük a mosolyt?

A kutatók abban a reményben követték a résztvevők életét, hogy megtalálják a boldogság kulcsát, de számításaikkal ellentétben ez nem a jó egészség volt.

Az erős kapcsolatok jelezték a legpontosabban előre az emberek boldogságát. A jó hír az, hogy sosem késő javítani a kapcsolatainkon, legyen szó akár egy új barátról, akár valakiről a múltból, akivel újra felvesszük a fonalat. Szociális fittségnek nevezik azt a képességünket, hogy számba vesszük a kapcsolatainkat, és tudatosan dolgozzunk rajtuk.

​1. Fejleszd a szociális fittséged!

Azoknak, akik új kapcsolatokra szeretnének szert tenni, érdemes több olyan helyzetbe kerülni, ahol ez lehetséges. Ez nehezebb, ha otthonról dolgozunk, új városba költözünk, vagy olyan dinamikában navigálunk, ahol nincs közeli kapcsolattartónk. Csatlakozzunk egy helyi könyvklubhoz vagy sportegyesülethez, hívjunk fel egy barátot akár hetente vagy havonta egy rövid időre, vagy tervezzük meg a következő látogatást valakinél, aki távol lakik tőlünk!

Ha tovább olvasnál: A pozitív pszichológia 5 módja, hogy boldogok legyünk

​2. Fordítsd a technológiát az előnyödre!

fiatal n\u0151 a kanap\u00e9n \u00fclve telefonozik boldogan

Fotó: Shutterstock

A technológia összehozhat olyan embereket, akik egyébként nem találkoznának. A közösségi média nem fog eltűnni, bár valószínűleg folyamatosan új formákat fog ölteni. Ha aktív fogyasztóvá válsz a passzív helyett, az segíthet elkerülni a FOMO érzését, és a technológiát a kapcsolatok ápolására használhatod, ahelyett, hogy távolabb éreznéd magad tőlük. Figyeld meg, hogyan érzed magad közben: energikusabbnak és izgatottabbnak, vagy levertnek és magányosabbnak? Ebből megtudhatod, hogy a média mely típusai tesznek jót a kapcsolataidnak.

​3. Figyelj!

A figyelmünk megadása valakinek egyszerűnek tűnik, de könnyen előfordulhat, hogy rövidtávúbb hangulatfokozók, például egy értesítés csilingelése miatt megkerüljük. Állj meg, figyelj, és létesíts szemkontaktust, amikor valakivel szóba elegyedsz. Érdemes szüntetni meg azt a nyomást, hogy tökéletesen megértsünk valakit, vagy megoldjuk a problémáját. A hallgatás néha jobban megmutatja a másiknak, hogy mennyire törődünk vele, mint gondolnánk.

​4. Ne félj segítséget kérni!

Az új kapcsolatok kialakítása és a régiek ápolása azt jelenti, hogy elfogadjuk a sebezhetőséget, ami azzal jár, hogy törődünk valakivel, és szükség esetén támaszkodunk rá. Ha az élet legnagyobb örömei a másokkal való emlékeinkből fakadnak, nem mondhatunk le arról, hogy megnyíljunk a másiknak, szükség esetén pedig kérjünk. Érthető, hogy néha félelemből eltávolodunk a valódi kapcsolatainktól is, de érdemes megtartani vagy újra megtalálni őket.

Forrás: Fortune


A figyelmetekbe ajánljuk