boldog nő széttárt karral a tengerparton
Fotó: Shutterstock

​Idén jobb mentális egészséget szeretnél? – ez az 5 kérdés segíteni fog

Sokan gondolják úgy, hogy a siker meghozza a boldogságot is. A pszichológia elismert kutatóinak vizsgálatai azonban éppen az ellenkezőjét igazolják.


Az eredmények szerint minél boldogabb vagy, annál valószínűbb, hogy sikeres is leszel. Ha tehát eltökélted, hogy idén eléred az üzleti vagy karriercéljaidat, a legjobb, amit tehetsz, hogy dolgozol a saját mentális egészségeden. Nem tűnik egyszerűnek: a boldogság a szerencse, a genetikai hajlam és a nehezen programozható életre szóló szokások instabil keveréke. Hogyan kezdj el egyáltalán vele foglalkozni, és milyen konkrét változtatásokkal tudod idén valóban javítani a közérzetedet?

Ez is érdekelhet: Ezzel a 4 módszerrel könnyedén fokozhatod a boldogságodat

Belevághatsz egy többéves terápiába is, de ha inkább egy gyorsabb, kutatásokkal alátámasztott eszközt keresel, íme egy klinikai szakpszichológus, Karen Nimmo javaslata.

Nimmo összetett felmérésekre támaszkodik, hogy később a kezelés során diagnosztizálja a pácienseket, de mindig egy egyszerű, az általános jóllétet vizsgáló teszttel kezdi.

Az öt kérdésből álló kvíz mögött jelentős tudományos eredmények állnak, és általuk Nimmo gyors, hasznos pillanatképet kap minden egyes új páciens mentális egészségéről. Azt mondja, nyugodtan végezzük el akár saját magunkon is, ha jóllétünket szeretnénk felmérni.

Ha tovább olvasnál: Ennyi időbe telik a minket ért veszteségek feldolgozása

egy anyuka a l\u00e1b\u00e1n egyens\u00falyozza a kisl\u00e1ny\u00e1t vid\u00e1man

Fotó: Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet jóléti indexe (WHO-5) vitathatatlanul a legegyszerűbb módja annak, hogy ellenőrizzük magunkat. A WHO-5-öt széles körben használják a jóllét felmérésére kutatási és klinikai környezetben, nagy érvényességgel rendelkezik, és a világ minden táján használták már kutatásokban

− mondja Nimmo.

A kvíz arra kér, hogy értékeld, az elmúlt két hétben milyen gyakran érezted a pozitív érzelmek öt kategóriáját:

  • Vidámnak és jókedvűnek éreztem magam.
  • Nyugodtnak és ellazultnak éreztem magam.
  • Aktívnak és energikusnak éreztem magam.
  • Frissen és kipihenten ébredtem.
  • A mindennapi életemet olyan dolgok töltötték ki, amelyek érdekelnek.

A kvíz ingyenes online változatai elárulják, hogyan lehet összesíteni a teljes közérzet pontszámot, és hogyan lehet értelmezni az eredményeket.

Nimmo szerint valószínűleg nem fogunk túlságosan megdöbbenni az eredményeken: a legtöbben érezzük, hogy jól vagy rosszul vagyunk-e a bőrünkben.

A lényeg, hogy a boldogság egy több összetevős dolog: a pillanatnyi örömnek, az általános teljesség érzésnek, az új élményeknek, az öngondoskodásnak és a jövőre vonatkozó reménynek a mozaikja. Öt alapvető összetevőjének elkülönítésével ez az egyszerű, tudományosan alátámasztott kvíz rámutathat arra, amin a legtöbbet kell dolgoznod. A végén pedig nemcsak egy kicsit boldogabb, hanem valószínűleg egy kicsit sikeresebb is leszel idén.

Forrás: Inc.


A figyelmetekbe ajánljuk