gyümölcs és zöldség

Ezek az ételek képesek két hét alatt jobb kedvre deríteni minket

Csökkenti a depressziót és a szorongást, növeli a boldogságot, és magasabb szociális és érzelmi jóléthez vezet.

Egy kutatás szerint napi néhány adag gyümölcs és zöldség fogyasztása elegendő ahhoz, hogy mindössze 2 hét alatt feldobjuk a hangulatunkat – írja a tanulmányt röviden szemléző PsyBlog.

A vizsgálatban fiatal felnőttek szerepeltek, akik két héten keresztül két plusz adag gyümölcsöt és zöldséget ettek. Az eredmény szerint mind a motiváció, mind a vitalitás terén növekedést tapasztaltak a résztvevők.

Mindez arra is késztette őket, hogy továbbra is több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak.


A tanulmány szerzői szerint több gyümölcsöt és zöldséget kellene adni az embereknek, nem csak egyszerűen emlékeztetni őket a fogyasztásra. Szerintük a kollégiumokban élő embereket, az óvodákban élő gyerekeket, a kórházakban fekvő betegeket, a munkahelyeken dolgozókat rendszeresen lehetne friss gyümölcsökkel és zöldségekkel ellátni.

A kutatáshoz 171 fiatal felnőttet osztottak három csoportra. Vagy a szokásos módon étkeztek, vagy utalványokat kaptak, hogy gyümölcsöt és zöldséget vásároljanak, vagy pedig ténylegesen közvetlenül a kezükbe adták a gyümölcsöt és a zöldséget.

A kutatók csak azoknál tapasztaltak javulást, akiknek közvetlenül adták a gyümölcsöt és a zöldséget.

Azok, akik gyümölcs- és zöldségutalványt kaptak, inkább más ételekkel együtt főzték meg, míg azok, akiknek közvetlenül adták, inkább nyersen fogyasztották.

A tanulmány szerint a gyümölcsök és zöldségek nyersen történő fogyasztása létfontosságú a jó közérzet javulásához. Ez egyébként korántsem az első bizonyíték arra, hogy a gyümölcsök és a zöldségek hatására jobban érzi magát az ember.

Egyre több bizonyíték van arra is, hogy a gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó emberek mentális egészsége jobb. A magasabb fogyasztás számos pszichológiai eredménnyel korrelál, beleértve a depresszió és a szorongás alacsonyabb előfordulását, a nagyobb boldogságot, a magasabb életelégedettséget és a nagyobb szociális, illetve érzelmi jólétet.

– írják a tanulmány szerzői.

Azt viszont először bizonyították, hogy a fiatal felnőttek friss gyümölcs- és zöldségfogyasztása rövid távon is pszichológiai előnyökkel járhat.

A figyelmetekbe ajánljuk