Ételek a rák ellen: ezeket ne hagyd ki az étrendedből

A vitamin dús zöldségek és gyümölcsök nem csak a rák ellen hatékonyak, számtalan betegséget elkerülhetünk rendszeres fogyasztásukkal.Az elmúlt ötven év során a szakértők rengeteg tanulmányt írtak, és megannyi vizsgálat során próbálták megfejteni a zöldség-gyümölcs fogyasztását és a szájrák kapcsolatát. Rájöttek és azóta közismert ténnyé vált, hogy a citrusfélék hatékonyan felléphetnek a szájüregben kialakuló daganatok ellen.

Hogy ez a folyamat miképp történik, egyelőre még az orvosok sem tudják, az viszont biztos, hogy a C és E vitaminok antioxidáns jellegűek, ezáltal pedig képesek megelőzni a DNS károsodását. A citrusfélékben még megtalálható a terpén, ami a sejtciklusunkra van pozitív hatással, a mikronutriensek, pedig rákmegelőzőek.

Az Arizona Egészségügyi Központ Orvosi Egyetemének munkatársai szerint a bogyós gyümölcsök, a brokkoli, a karfiol, a káposzta és a kelbimbó fogyasztása lehet a leghasznosabb a rák ellen.

Naponta öt adag különféle gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztanunk. A rákmegelőzés szempontjából fontos szerepet töltenek még be az omega-3 zsírsavak, a probiotikumok és D-vitamin is.

És mik azok az ételek, melyekkel jobb, ha vigyázunk?

A zsírral, cukorral, módosított keményítővel és különböző tartósítószerekkel, ízfokozókkal teletömött édességek, italok, fagyasztott húsok és instant tészták/levesek körülbelül a fogyasztás mértékének százalékos növekedésének arányában emelik a rák kockázatát.

Forrás: noinetcafe.hu

A figyelmetekbe ajánljuk