Hatalmas különbség lehet a D-vitaminok között
A közhiedelemmel ellentétben a D-vitaminok közti különbség igencsak jelentős.

Sokan nem tudják, ebből kifolyólag pedig nem tesznek különbséget a D-vitaminok között, holott rengeteg mindenben eltérnek. Sőt, az egyik fontosabb is lehet az ember számára, mint a másik.

A D3 vitamin – amely az állati eredetű termékek fontos összetevője és a bőrünk is termeli – kétszer olyan fontos, mint a D2 vitamin, amelyet növények állítanak elő.

Surrey-i egyetem kutatói szerint a D2 és a D3 nem egyformán fontos a szervezetünk számára. Úgy vélik a D3 hatékonyabban fejti ki jótékony hatását az immunrendszerben, így egyfajta prioritást kell, hogy élvezzen. A D2 vitamint növények termelik, a D3 viszont állati forrásból származik, a bőrben való termelődéshez pedig nagy mennyiségű napfényre van szüksége a szervezetnek, amit télen kapszulákkal és megfelelő ételekkel pótolhatunk

Például, ha ebben az időszakban úgy jutunk D3-hoz, hogy több halat és tojást fogyasztunk, kétszer nagyobb eséllyel növelhetjük a D vitamin-szintünket, mint azok, akik D2-t szednek.

Az Egyesült Királyságban különösen sokat foglalkoznak ezzel a témával, hiszen az országban ötből egy ember alacsony D vitaminszinttel küzd.

Ezen felbuzdulva pedig egy érdekes kutatásba kezdtek az egyetem kutatói. A nőket öt csoportba osztották, minden csoport vagy placebót kapott, vagy D2 és D3 tartalmú vitaminnal dúsított italt, és külön egy D2 és D3 tartalmú kekszet. A vizsgálat végére rájöttek, hogy a D3 vitamin hatására a szervezet vitaminaránya kétszer akkorára emelkedett, mint a D2 esetében.

Forrás: noinetcafe.hu

A figyelmetekbe ajánljuk