Öt jel, ami D-vitamin hiányra utalhat

Öt jel, ami D-vitamin hiányra utalhat

A D-vitamin létfontosságú a szervezet foszfát- és kalciumszintjének szabályozásához. A D-vitaminhiány jelei könnyen észrevétlenek maradnak, mivel általában nem okoz súlyos betegséget. Vannak azonban bizonyos tünetek, amelyek a napfényvitaminnak nevezett anyag hiányára utalhatnak.


Gyakori betegség

A D-vitamin egyik legfontosabb szerepe az immunrendszer erősen tartása, hogy képes legyen felvenni a harcot a betegségeket okozó vírusokkal és baktériumokkal. Közvetlenül kölcsönhatásba lép a fertőzések elleni küzdelemért felelős sejtekkel. Ha valaki gyakran megbetegszik, különösen megfázással vagy influenzával, az alacsony D-vitaminszintről árulkodhat. Számos tanulmány kimutatta a hiány és a légúti fertőzések, például a megfázás, a hörghurut és a tüdőgyulladás közötti összefüggést.

Fáradtság, gyengeség

A fáradtságérzésnek természetesen számos oka lehet, de a D-vitamin hiánya lehet az egyik. Gyakran azonban figyelmen kívül hagyjuk, mint lehetséges okot. Esettanulmányok kimutatták, hogy a vér nagyon alacsony D-vitamin-szintje fáradtságot okozhat, ami idővel rombolhatja az életminőséget.

Csont- és hátfájás

A D-vitamin számos módon segíti a csontok egészségének megőrzését, például javítja a kalcium felszívódását a szervezetben. A csontfájdalom és a derékfájás a vér nem megfelelő D-vitamin-szintjének jele lehet, amit különböző tanulmányok is alátamasztanak, hiszen egyértelmű összefüggést találtak a hiány és a krónikus alsó hátfájás között.

Depresszió

A depressziós hangulat szintén a D-vitamin hiányának jele lehet. Egy elemzésben a megfigyelési tanulmányok 65%-a talált kapcsolatot az alacsony D-vitamin vérszint és a depresszió között. Másrészről viszont a legtöbb kontrollált kutatás, amelyeknek nagyobb tudományos súlyuk van, mint a megfigyeléses vizsgálatoknak, nem mutatott ki kapcsolatot a kettő között A kísérletet elemző kutatók megjegyezték, hogy a kontrollált vizsgálatokban a D-vitamin dózisai gyakran nagyon alacsonyak voltak. Emellett megfigyelték, hogy a vizsgálatok némelyike nem tartott elég hosszú ideig ahhoz, hogy a D-vitamin-pótlás hangulatra gyakorolt hatásait meg lehessen figyelni.

Más tanulmányok azonban kimutatták, hogy a D-vitamin-hiányos embereknek adott D-vitamin javította a depressziót, beleértve a szezonális depressziót is, amely jellemzően a hidegebb hónapokban jelentkezik.

Lassú sebgyógyulás

A műtét vagy sérülés utáni lassú sebgyógyulás is tünet lehet. A D-vitamin ugyanis a sebgyógyulási folyamat részeként fokozza az új bőr kialakulásához elengedhetetlenül szükséges vegyületek termelődését.

A figyelmetekbe ajánljuk