haj

4 vitamin, amellyel egészségessé és hosszúvá varázsolhatod a hajad

Mint a test bármely más részének, a hajnak is számos tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy egészséges legyen és növekedjen. Az alábbi 5 vitamin pedig rendkívül jó hatással van a hajunkra.


A-vitamin

Minden sejtnek szüksége van A-vitaminra a növekedéshez. Ez vonatkozik a hajra is, az emberi test leggyorsabban növekvő szövetére. Az A-vitamin segít a bőr mirigyeinek a faggyú nevű olajos anyag előállításában is. A faggyú hidratálja a fejbőrt és segít megőrizni a haj egészségét. Az A-vitaminhiányos étrend számos problémához, többek között hajhulláshoz vezethet.

Bár fontos, hogy elegendő A-vitaminhoz jussunk, a túl sok is veszélyes lehet. Tanulmányok szerint az A-vitamin túladagolása érdekes módon, hozzájárulhat a hajhulláshoz. Az édesburgonya, a sárgarépa, a sütőtök, a spenót és a kelkáposzta mind magas béta-karotin-tartalmúak, amely A-vitaminná alakulnak.

B-vitaminok

Az egyik legismertebb hajnövesztő vitamin a biotin nevű B-vitamin. A tanulmányok a biotinhiányt az emberek hajhullásával hozzák összefüggésbe. Bár a biotint alternatív hajhullás elleni kezelésként használják, a legjobb eredményeket azok érik el, akiknek hiányuk van. A hiány azonban nagyon ritka, mivel természetes módon az élelmiszerek széles skálájában fordul elő.

Arról sincsenek adatok, hogy a biotin egészséges egyéneknél hatékonyan segíti-e a haj növekedését. Más B-vitaminok segítenek a vörösvérsejtek létrehozásában, amelyek oxigént és tápanyagokat szállítanak a fejbőrhöz és a hajhagymákhoz. Ezek a folyamatok fontosak a haj növekedéséhez.

C-vitamin

A szabad gyökök okozta károsodás gátolhatja a növekedést és öregítheti a hajat. A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely segít megvédeni a szabad gyökök által okozott oxidatív stressztől. Ezenkívül a szervezetnek szüksége van a C-vitaminra a kollagén nevű fehérje – a haj szerkezetének fontos része – előállításához. A C-vitamin segít a szervezetednek a vas felszívódásában is, ami a haj növekedéséhez szükséges ásványi anyag.

D-vitamin

Az alacsony D-vitamin-szint összefügg az alopeciával, a hajhullás szakkifejezésével. A kutatások azt is mutatják, hogy a D-vitamin segíthet új tüszők - a fejbőr apró pórusai, ahol új hajszálak nőhetnek - létrehozásában.
A D-vitamin vélhetően szerepet játszik a hajtermelésben, de a legtöbb kutatás a D-vitamin-receptorokra összpontosít. A D-vitamin tényleges szerepe a hajnövekedésben ismeretlen. Ennek ellenére a legtöbb ember nem jut elég D-vitaminhoz, és még mindig jó ötlet lehet a bevitel növelése.

(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk