kisfiú
Instagram / uncombable_locks

Rajong az internet a kifésülhetetlen hajú kisfiúért

Nagyjából száz embernél diagnosztizálták a szindrómát a világon. Nem véletlen, hogy az anyuka is megijedt, amikor először hallott róla.


Katelyn Samples tavaly nyáron posztolt egy képet legkisebb fiáról, Locklan Samplesről az Instagramon. Aztán egy idegen küldött neki egy üzenetet. Azt kérdezte, hogy az akkor 10 hónapos kisfiánál diagnosztizálták-e a kifésülhetetlen haj szindrómát.

A szindróma szó hallatán a Georgia állambeli Roswellből származó 33 éves anyuka aggódni kezdett, egyből komolyabb bajra gondolt. Samples keresni kezdett a Google-on, majd felhívta a gyermekorvosát. Az orvos azt mondta neki, hogy még soha nem hallottak a szindrómáról, de beutalta gyermekbőrgyógyászatra.

A gyereknél itt diagnosztizálták a kifésülhetetlen haj szindrómát, vagyis az UHS-t.

Ahogy a The Guardian cikkéből kiderül, az UHS a hajszálak ritka genetikai rendellenessége, amelyet rendellenes ezüstös-szőke vagy szalmaszínű haj jellemez. A haj, amely kiemelkedik a fejbőrből, nem fésülhető simára. A szindróma általában három és 12 év közötti gyermekeknél jelentkezik.

A tudósok csak körülbelül 100 esetről tudnak, és a tudomány mai állása szerint a szindrómára jelenleg nincs semmilyen végleges gyógymód. Az állapot azonban jellemzően javul vagy magától megszűnik, amint megkezdődik a pubertás.

Login • Instagram

Az anyuka így jellemezte fia hajkoronáját:

Könnyen összeborzolódik és nagyon törékeny. Összegubancolódhat, és óvatosnak kell lennem. Nagyon ritkán mosom meg a haját, mert egyszerűen nincs rá szükség. Nem igazán zsírosodik.

A kezdeti kutatások során Samples észrevette, hogy a szindrómáról kevés információ áll rendelkezésre. Hamarosan azonban rátalált egy Facebook-csoportra, amelyet kizárólag az UHS-sel kapcsolatos tapasztalatokkal rendelkezők számára hoztak létre. A csoportban lévők a frizurákról, termékekről és hajápolásról osztanak meg tapasztalatokat.

Egyébként Locklan egyetlen kellemetlen tünete a nagyon érzékeny bőre volt, amit más UHS-sel küszködő gyerek is tapasztal.

Végül Locklan diagnózisa után az anyuka megfogadta a férje tanácsát, és elindította a fiú Instagram-oldalát, ahol azóta már több ezren rajonganak a torzonborz kisfiúért.

A figyelmetekbe ajánljuk