piros fésűvel a kezében áll egy szőke nő a tükör előtt

A rettegett hajhullás – 4+1 tipp, hogyan mentheted meg a hajad

Sok mindent tehetünk a hajhullás lassítása vagy megállítása érdekében. De, hogy mit is kellene? Az attól függ, hogy miért hullik a haja. Íme, néhány tipp, amely segíthet.

Egyes helyzetek, mint például a terhesség utáni hajhullás maguktól is megoldódhatnak. És azt sem szabad elfelejtenünk, hogy mindenki 100-125 hajszálat veszít el naponta, ami teljesen normális.

Azonban, ha a hajhullás tartósan fennáll érdemes orvoshoz fordulni. Hiszen így kiderülhet, milyen ok állhat a kóros hajhullás mögött. Esetleg pajzsmirigyproblémák, stressz, fejbőrfertőzések, androgén alopecia vagy egész egyszerűen az öregedés.

Fehérje

A szőrtüszők nagyrészt a keratin nevű fehérjéből állnak. Egy 2017-es tanulmány 100 hajhullásban szenvedő emberen végzett vizsgálata számos tápanyaghiányt állapított meg a résztvevőknél, beleértve a fehérje építőköveiként szolgáló aminosavakat is.

Mediterrán étrend

Egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy a nyers zöldségeket és friss fűszernövényeket tartalmazó étrend, mint például a mediterrán diéta, csökkentheti az androgén alopecia kockázatát, illetve lassíthatja annak kialakulását.


A szakértők a legjobb eredményeket akkor tapasztalták, amikor a résztvevők hetente több mint három napon nagy mennyiségben fogyasztottak petrezselymet, bazsalikomot és salátazöldséget.

Rendszeres mosás

A napi hajmosás védelmet nyújthat a hajhullás ellen azáltal, hogy a fejbőr egészséges és tiszta marad. A legfontosabb, hogy kímélő sampont használjunk. A durvább formulák kiszáríthatják a hajat, és hajtöredezéshez vezethetnek, ami pedig hajhulláshoz.

Kíméletes copfok

Felejtsd el a szoros copfokat vagy lófarkakat, amelyek a haj gyökerénél húzhatják a hajat, és esetleg túlzott hulláshoz vezethetnek. A hajsütővasak vagy a hajvasalók szintén károsíthatják vagy megtörhetik a hajszálakat.

Káros anyagok

A daueroltatás vagy a hajfestés, szintén károsíthatják a hajat és a fejbőrt. Kérdezd meg fodrászod az alternatívákról, például a bio hajfestékekről és olyanokról, amelyek nem tartalmaznak ammóniát, peroxidot vagy para-feniléndiamint. Sőt, érdemes a samponok káros összetevőire is odafigyelni.

(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk