rózsaszín szívecskés csipkés alsóneműben a hasánál órát tartó nő babarózsaszín háttér előtt melltartó bugyi női fehérnemű

A változókor rendszerint 45-50 éves kor után köszönt be, ám az is előfordul, hogy ennél jóval előbb, 30 éves korunk körül ér el bennünket a menopauza. Ez az állapot a gyermekvállalást is nagyban megnehezíti.


A legtöbben 30-35 éves korban még fittnek és fiatalnak érzik magukat, így meglehetősen rosszul érinti őket, ha esetükben ketyegni kezd a biológiai óra. Ezek a nők legtöbbször a sikertelen gyermekáldás és a menstruációs zavarok miatt keresik fel nőgyógyászukat, ám legtöbbször nem is sejtik, hogy valójában mi áll panaszaik hátterében.

Ha tudatában vagyunk a lehetséges tüneteknek, és odafigyelünk testünk jeleire, még ideje korán orvoshoz fordulhatunk, hogy amennyire lehet, kitoljuk a változókort. A menopauza egyik legjellemzőbb jele a hormontermelés változása és a petefészkek kimerülése miatt kialakuló vérzési rendellenesség. Ebből fakadóan eleinte elvétve, majd egyre többször lesznek peteérés nélküli, ámde vérzéses ciklusok, míg végül egyáltalán nem történik meg a peteérés.

A korai klimax egyéb tünetei:

- meddőség
- gyakori fejfájás
- hangulatingadozás
- hőhullámok
- depresszió
- hízás
- alvászavarok
- csökkent libidó
- hajhullás
- emlők szerkezetének, teltségének változása

Ezekre a szimptómákra azoknak érdemes kifejezetten figyelniük, akiknek a családjában már előfordult korai menopauza, vagy akik cukorbetegek, esetleg kemoterápián/sugárkezelésen estek át korábban. Mindez ugyanis olyan hatással van a hormonrendszerre és a reprodukciós szervekre, hogy megnő a korai petefészek-kimerülés esélye. Ennek folytán pedig olyan szövődmények alakulhatnak ki, mint a csontritkulás vagy különböző szív-és érrendszeri problémák, köztük az érszűkület okozta infarktus.

Bár a korai klimaxra legtöbbször akkor derül fény a nők esetében, amikor nehezen jössz össze a gyermekvállalás, a kezdeti időszakban még van lehetőség a teherbeesésre, többnyire hormonterápiák segítségével. A hormonszintektől és a panaszoktól függően ugyanakkor gyógynövényes terápiák is elegendőek lehetnek, a poloskavész, a szója és a vörös here például kiváló hatású ilyen esetben. Ha azonban mégis hormonterápiára van szükség, érdemes azt minél hamarabb elkezdni, egy idő után ugyanis már ez a módszer is hatástalanná válik.

via EgészségKalauz

A figyelmetekbe ajánljuk