stressz

5 egyszerű módszer, ha túlstresszeljük a mindennapokat

A stressz elkerülhetetlen az életben. Mindannyian naponta szembesülünk vele, legyen szó kisebb kellemetlenségről vagy komoly kihívásról. Ettől függetlenül, ha tudatosan állunk hozzá a kellemetlenséghez, csökkenthetjük a szorongást. Mutatunk pár egyszerű tippet.

Ne halogassuk, amihez nincs kedvünk!

Igyekezzünk a legstresszesebb feladatokat elsőre kipipálni. Minél tovább ülünk valamin, annál jobban stresszelünk majd rajta, ilyenkor pedig az agyunk se tud másra gondolni. Arról nem is beszélve, hogy az állandó halogatás negatív hatással lehet az alvásra, az emberi kapcsolatainkra és az általános egészségünkre is.

Ha a lehető leggyorsabban nekifogunk annak, amit nem szeretnénk csinálni, biztosíthatjuk, hogy az általa keltett rossz érzések ugyanolyan gyorsan elmúlnak majd – ezzel pedig rengeteg stressztől szabadulhatunk meg.

Ez is érdekelhet: Ezt árulja el a személyiségedről, ahogy reagálsz a stresszhelyzetekben

Gondoskodjunk magunkról!

Figyeljünk magunkra és a szervezetünkre. Ez ugyan egyszerűnek tűnhet, de a legtöbben megfeledkezünk róla. A legfontosabb gyakorlatok közé tartoznak:

  • vízivás – előzzük meg a fáradtságot és a kiszáradást, nem mellesleg az emésztésünk és bőrünk is megköszöni, az alvásminőségünkről nem is beszélve;
  • nyújtózkodás – ezzel oxigént juttatunk az izmainkba, aminek köszönhetően a stresszes helyzeteket is könnyebben kezelhetjük;
  • tornázás – ne hagyjuk, hogy a zsúfolt időbeosztásunk elsőbbséget élvezzen az egészségünkkel szemben;
  • szánjunk időt magunkra – olvassunk, tusoljunk, fussunk, hallgassunk zenét vagy telefonáljunk a barátainkkal.
Stressz

Shutterstock

Beszéljük ki magunkat!

Találjunk egy olyan „csatornát", ahol kibeszélhetjük magunkat. Ezzel nagy mértékben csökkenthetjük, hogy otthon is a munkahelyi problémákon stresszeljünk.

Ez nem azt jelenti, hogy soha nem beszélhetünk a munkáról a párunkkal vagy a családunkkal, de ha már volt lehetőségünk levezetni az első felgyülemlett gőzt, már nyugodtabban és racionálisabban érhetünk haza.

Ez a beszélgetőpartner lehet egy barátunk is, akit hazafelé menet felhívunk, de egy hivatásos terapeuta is nagyszerű segítség lehet.

Kerüljük az alkoholt! 

Az alkoholfogyasztás eleinte enyhítheti a feszültséget, mivel természetes nyugtató hatású. A kutatások szerint azonban összefüggés van a szorongás és az alkoholfogyasztás között. Az erős alkoholfogyasztás megzavarhatja a neurotranszmitterek egyensúlyát, amelyek felelősek a mentális egészségért. Bár a szorongás a korai józanságban átmenetileg fokozódhat, hosszú távon javulhat. Az alkohol bizonyítottan zavarja a szervezet természetes alvási képességét is, mivel beavatkozik az alvás homeosztázisába. Márpedig a jó alvás hihetetlenül hasznos a stressz leküzdésében.

Légzőgyakorlat 

A legegyszerűbb megoldás, mégis a legtöbben nem foglalkoznak vele.

A mély lélegzetvétel több oxigént juttat a szervezetünkbe, ami endorfint termel. Ezek az endorfinok leküzdik a szorongás vagy a stressz következtében keletkező kortizolt. Nem mellesleg : a légzés felelős a szervezetünk méregtelenítésének nagy részéért. Arról nem is beszélve, hogy növeli az energiát, csökkenti a vérnyomást és lassítja a szívverést.

(Inc)

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk