grilled fish, cooked vegetables, and fork on plate

Bár a B6- és B12-vitaminok a B-vitamin család legnépszerűbb tagjai, összesen nyolc vitamin játszik alapvető szerepet az általános egészségi állapotunkban.


Melyek a B-vitamin előnyei?

Ahogy öregszünk, a biotin segít a sejtek regenerálódásában. Ez a regeneráció megújítja a bőrt, a hajat és a köröm növekedését. A biotin segít a felnőtteknek abban is, hogy elkerüljék a törékeny körmöket, amelyek könnyen törnek vagy beszakadnak. A riboflavin, amely az energiatermelés kulcsfontosságú összetevője, javítja a látást és egészségesen tartja a bőrt is.

Ahhoz, hogy az immunrendszered elvégezze a munkáját és leküzdje a fertőzéseket, oxigénre van szüksége. Ez a vörösvértestek folyamatos kínálatából származik. A B12-vitamin teszi ezt lehetővé, és nélküle nyitottá válhatsz a betegségeknek és a megbetegedéseknek, mert az immunrendszered nincs felkészülve a hatékony küzdelemre.

A B-vitaminok jobban kiváltják az energiát, mint a koffein, és segítenek az egészséges energiaszint következetes fenntartásában. Az agyműködés és a sejtanyagcsere támogatásához is szükséged van rájuk. Ez segít a feladatok elvégzésében, az éberség megőrzésében és a megfelelő fizikai aktivitásban, ahogy öregszel.

Emésztőrendszerednek jót tesz, hogy a niacin és a pantoténsav hogyan termeli a szükséges gyomornedveket. Az epe kiválasztásával együtt a szervezeted így bontja le és emészti meg a zsírokat. A biotin a szénhidrátok és a fehérjék lebontásában is kulcsszerepet játszik.

B-vitaminban gazdag ételek:

  • leveles zöld zöldségek
  • lazac
  • tojás
  • tej
  • máj
  • kagylók
  • sovány marhahús
  • bab és lencse
  • baromfi
  • joghurt
  • teljes kiőrlésű gabonafélék
  • reggeli gabonafélék
  • magvak
  • diófélék
  • avokádó
  • zabpehelyliszt
  • táplálkozási élesztő.

(Forrás: The Manual)

A figyelmetekbe ajánljuk