Bár a B6- és B12-vitaminok a B-vitamin család legnépszerűbb tagjai, összesen nyolc vitamin játszik alapvető szerepet az általános egészségi állapotunkban.
Melyek a B-vitamin előnyei?
Ahogy öregszünk, a biotin segít a sejtek regenerálódásában. Ez a regeneráció megújítja a bőrt, a hajat és a köröm növekedését. A biotin segít a felnőtteknek abban is, hogy elkerüljék a törékeny körmöket, amelyek könnyen törnek vagy beszakadnak. A riboflavin, amely az energiatermelés kulcsfontosságú összetevője, javítja a látást és egészségesen tartja a bőrt is.
Ahhoz, hogy az immunrendszered elvégezze a munkáját és leküzdje a fertőzéseket, oxigénre van szüksége. Ez a vörösvértestek folyamatos kínálatából származik. A B12-vitamin teszi ezt lehetővé, és nélküle nyitottá válhatsz a betegségeknek és a megbetegedéseknek, mert az immunrendszered nincs felkészülve a hatékony küzdelemre.
A B-vitaminok jobban kiváltják az energiát, mint a koffein, és segítenek az egészséges energiaszint következetes fenntartásában. Az agyműködés és a sejtanyagcsere támogatásához is szükséged van rájuk. Ez segít a feladatok elvégzésében, az éberség megőrzésében és a megfelelő fizikai aktivitásban, ahogy öregszel.
Emésztőrendszerednek jót tesz, hogy a niacin és a pantoténsav hogyan termeli a szükséges gyomornedveket. Az epe kiválasztásával együtt a szervezeted így bontja le és emészti meg a zsírokat. A biotin a szénhidrátok és a fehérjék lebontásában is kulcsszerepet játszik.
B-vitaminban gazdag ételek:
- leveles zöld zöldségek
- lazac
- tojás
- tej
- máj
- kagylók
- sovány marhahús
- bab és lencse
- baromfi
- joghurt
- teljes kiőrlésű gabonafélék
- reggeli gabonafélék
- magvak
- diófélék
- avokádó
- zabpehelyliszt
- táplálkozási élesztő.
(Forrás: The Manual)