Egy csapat kutató azt akarja elérni Nagy-Britanniában, hogy a brit kormány támogassa a D-vitamin tejhez, kenyérhez, valamint más alapvető élelmiszerekhez való hozzáadását, ezzel is bizonyítva azt a tényt, miszerint a kolekalciferol csökkenti a koronavírus kockázatát..


Dr. Gareth Davies azon tudósok csoportjába tartozik, akik hónapok óta a D-vitamin szerepét vizsgálják a koronavírussal szembeni küzdelemben. A független orvoskutató most cselekvésre ösztönzi az Egyesült Királyság tisztviselőit, hiszen – bár ez globálisan is igaz – a szigetországban nem csak, hogy folyamatosan nőnek az esetszámok, de a lakásság legalább fele kolekalcifarol-hiányban szenvedhet, mely az előzetes kutatások alapján egyik okozója a koronavírus súlyosabb tünetekkel való lefolyásának.

london city people

Unsplash/Tomek Baginski

A napfényre való reagálása során, testünk önmagától termeli a D-vitamint, ez a vitamintípus megtalálható azonban olyan ételekben is, mint például zsírosabb halfajták, esetleg tojássárgája. Ezek az élelmiszerek hosszú távon azonban nem elegendőek (főleg, hogy a napos órák száma a téli időszakban folyamatosan csökken), így az Egyesült Államokban például már el is kezdték a különböző alapélelmiszereket D-vitaminnal dúsítani. Gyakorlatilag ennek engedélyezésére szeretné rávenni Davies és kutatócsoportja a brit kormány tagjait is.

Egyik szakértőjük javaslata alapján, minden felnőttnek kapnia kellene 4000 NE D-vitamint naponta, mely az egészségügyi tisztviselők által ajánlott jelenlegi adag tízszerese – olvasható a Science Alert beszámolójában. (Az NE gyógyszeriparban használt mértékegység, mely az anyag biológiai hatása alapján méri a mennyiséget, melynek váltószáma különböző anyagok esetében más és más – a szerk.)

Friss

Pontosan két hét múlva érkezik Meryl Streep legújabb filmje

A The Prom december 11-én debütál a Netflixen, olyan sztárok főszereplésével, mint a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a szintén Oscar-nyertes Nicole Kidman, a Tony-díjas James Corden vagy az eddig ismeretlen Jo Ellen Pellman.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk