Megérné kötelezően D-vitaminnal dúsítani bizonyos élelmiszereket

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a megfelelő mennyiségű D-vitamin segítheti szervezetünket a koronavírussal szembeni küzdelemben.Azóta sorra jelennek meg tanulmányok, melyek a fenti állítást támasztják alá. Nemrég például Jeremy Howick, az Oxfordi Egyetem kutatója, a koronavírus-járvány kapcsán a The Conversationben megjelent írásában hívja fel a figyelmet arra, hogy brit adatok szerint a kórházba kerülő koronavírussal kezelt betegek több mint 80 százaléka D-vitamin hiányos volt. Egy kis csoporton végzett (ezért tudományos szempontból egyelőre nem egyértelmű) vizsgálat pedig arra utal, hogy a magas D-vitamin szint csökkenti a betegség súlyosságát.

Még így is sokan vannak, akik vitatják a a kolekalciferol fontosságát, Angliában azonban már egy ideje szélesebb körben is alkalmazzák a szakemberek, vagyis gyakorlatilag alapvető élelmiszereket dúsítanak már D-vitaminnal, mert a szakmai konszenzus mégis az, hogy érdemes lehet ezzel próbálkozni.

d-vitamin

unsplash/Andres Siimon

Kanada, Svédország, Finnország és Ausztrália is valamilyen formában államilag erősíti a D-vitamin fogyasztást, általában vagy a tejet vagy a lisztet kötelező dúsítani vele. Ennek az az előnye, hogy biztosabban célba jut, hiszen a felmérések szerint a támogatásként kapott tablettákat az érintettek harmada nem veszi be, ráadásul sokan pont a feledékenyebb idősek, vagyis a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak – adta hírül a G7 cikke.

A figyelmetekbe ajánljuk