4 gyűlölt étel a világon, amik egészségesebbek, mint gondolnánk

4 gyűlölt étel a világon, amik egészségesebbek, mint gondolnánk

Legtöbbünknél ezek az ételfóbiák még gyermekkorunkban alakultak ki, de sosem késő túllépni rajtuk. Valójában azok az ételek, amelyeket rengetegen utálnak, a lehető legegészségesebbek és rendkívül fontos tápanyagokat biztosítanak.


Kelbimbó

A gyermekkor rettegett zöldsége. A kesernyés íz, a furcsa textúra és a furcsa illata elég ahhoz, hogy bárkit elriasszon, pedig rendkívül egészségesek. Nagyon magas rost- és fehérjetartalmú, laktató, de kalóriaszegény köret lehet. A szakértők szerint a zöldség védelmet nyújthat akár a rák ellen is, mivel gazdag indolban (fitokémiai anyag) és vitaminokban.

Brokkoli

A brokkoli sem tartozik a népszerű ételek közé, pedig remek K-vitamin forrás. Emellett könnyű elkészíteni, laktató köret vagy nassolnivaló lehet. Mindezek mellett magas a rosttartalma, több rákellenes tápanyagot, például diindolil-metánt és szelént is tartalmaz. Sőt, vizsgálatok szerint a rendszeresen brokkolit fogyasztó férfiaknál csökkent az agresszív prosztatarák és a szívbetegség kockázata.

Máj

Néhányan már a gondolattól is rosszul vannak, hogy májat kell enniük. A májevés azonban több évszázados múltra tekint vissza. Egyes őskori törzsek a vadászatból származó csemegének tekintették, míg a középkori európaiak a süteményektől a kolbászokig mindenfélét készítettek a májból.

De miért érdemes fogyasztani?

Remek fehérjeforrás, valamint a természet legkoncentráltabb A-vitamin-forrása is. A vashiányos betegeknek is szuper táplálék.

Spenót

Egy újabb zöld „rémség", de erről a listáról vétek lenne kihagyni. A spenót A- és C-vitaminjai, rostjai, folsavai, magnéziuma és egyéb tápanyagai segíthetnek megelőzni a rákot, különösen a vastagbél-, tüdő- és mellrákot, valamint a szívbetegségeket is. Emellett a benne lévő flavonoidok csökkentik az időskori memóriavesztés eshetőségét. De a spenót mellett szól még a lutein is, amely megelőzi a szürkehályogot és a makuladegenerációt.

A figyelmetekbe ajánljuk