boldog nő
Fotó: unsplash

Ez az 5 kulcsfontosságú módja annak, hogy boldogok legyünk

Egy most bemutatott dokumentumfilm hét embert követ nyomon, akik közben megtanulnak nemcsak túlélni, hanem boldognak lenni is.


A How to Thrive (Hogyan gyarapodj) című dokumentumfilm a „pozitív pszichológia" hatásait tárja fel, melynek célja, hogy az embereket olyan készségekkel és erőforrásokkal lássa el, amelyekkel proaktívan támogathatják mentális egészségüket és jólétüket. Összeszedtük a Science Alert cikkének segítésével, mit tanulhatunk a filmből, amit alkalmazhatunk a saját életünk jobbá tételére.

A folyamat

A forgatáson különböző hátterű − különböző fokú mentális betegségben szenvedő − emberek vettek részt. Mindannyian rendelkeztek saját pszichiátriai támogatással, és a folyamatot egy klinikai pszichológus is felügyelte.

Tanulmányok szerint a pozitív pszichológiai beavatkozások növelhetik a jólétet és csökkenthetik a depresszió tüneteit, eddig azonban kérdéses volt, hogy az ilyen jellegű beavatkozások hogyan viszonyulnak a szokásos mentális egészségügyi ellátáshoz, hozzáadhatóak-e a kezelésekhez.

A résztvevők a Zoom segítségével kapcsolódtak össze, így teremtve meg a közösség érzését. Megismertették őket az életük javítását célzó, bizonyítékokon alapuló stratégiákkal, a személyiségük erősségeivel, víziótáblát készítettek a lehető legjobb jövőbeli énjükről, gyakorolták az önsajnálatot, és meghatározták, mi ment jól eddig és miért. A fejlődésüket a saját telefonjukkal dokumentálták a résztvevők.

Nyolc hónap alatt mindannyian jelentős változásokat hajtottak végre az életükben, és az előnyök a következő 10 hónapban is folytatódtak. Elégedettebbnek érezték magukat az életükkel, reményteljesebbnek, elkötelezettebbnek és kötődőbbnek. Javítottak fizikai egészségi állapotukon, valamint kevésbé érezték magukat magányosnak és szorongónak. Tehát a beavatkozás a szokásos mentális egészségügyi ellátáshoz képest további előnyöket biztosított.

Az eredmények alátámasztják azokat a tanulmányokat, amelyek szerint a boldogság nem csak úgy megtörténik velünk, hanem egy olyan készség, amely tanulható és fejleszthető a megfelelő célok és támogatások mellett.

naplement\u00e9ben \u00e1ll egy bar\u00e1ti k\u00f6r

Fotó: unsplash

A dokumentumfilm számos kulcsfontosságú módszert javasol a mentális egészség és jólét támogatására, nézzük melyek ezek.

1. Találd meg a saját törzsedet!

Az embereknek természetes igényük van az összetartozásra. Ezzel szemben a magányosság összefügg a mentális és fizikai betegségekkel, sőt a korai halállal is. Keress olyan embereket, akikhez tartozni tudsz, és akikhez mély szinten kapcsolódhatsz, a felszínes „barátokon" túl.

2. Vegyél részt értelmes tevékenységekben!

Tanulmányok szerint az életben való elköteleződés az egészséges öregedés fontos markere. Ez azt jelenti, hogy olyan tevékenységeket kell találni és elkötelezni magunkat mellettük, amelyek feltöltenek és életérzést adnak.

3. Légy együttérző!

Légy együttérző önmagaddal és másokkal szemben. Gyakran mi vagyunk saját magunk legrosszabb kritikusai. Mindent megteszünk, ami tőlünk telik. Légy kedves magadhoz, és ezt a kedvességet terjeszd ki másokra is.

4. Légy optimista!

Légy optimista és bizakodó a jövőt illetően. A dolgok nem mindig fognak működni, de ha pozitívan tekintünk a lehetőségekre, az eredmények meglephetnek minket.

5. Ápold magad!

Ápold a fizikai, mentális, szociális és lelki jólétedet. Táplálkozz és pihenj rendesen, végezz testmozgást, és vegyél részt aktívan olyan tevékenységekben, amelyek hatására jól érzed magad és jól működsz.


A figyelmetekbe ajánljuk