alvás rajz

A szellemi ügyesség, vagyis a mentális agilitás fejlődik a délutáni szundi során.


Egy új tanulmány kimutatta, hogy javítja a helyismeretet, verbális folyékonyságot és munkamemóriat a délutáni alvás. A kutatásban több mint kétezer, hatvan év fölötti kínai személy kognitív képességét mérték fel. Lényegesen magasabb kognitív teljesítményt mértek azoknál a résztvevőknél, akik a délutáni órákban szoktak aludni. Ez a szokás egyébként a résztvevők 70 százalékára volt jellemző.

A kutatásban továbbá megmérték a triglicerid szintet is. A trigliceridek olyan semleges zsírok, melyeket táplálkozás során veszünk fel. A délutáni alvást folytatóknál magasabb triglicerid szintet figyeltek meg, ez arra az összefüggésre mutat rá, hogy az ülő életmódot folytató egyének gyakrabban iktatnak be egy-egy délutáni szundit.

A 2021 januárjában közölt tanulmány alátámaszt néhány korábbi eredményt, ám az az érdekes, hogy vannak olyan kutatások, amelyek a délutáni alvás negatív aspektusairól számolnak be, ilyen például a memória romlása. A szakembereknek erre is van válaszuk, nem mindegy ugyanis, hogy tervezetük-e a délutáni alvást, ahogy az sem mindegy, hogy meddig tart pontosan.

Azt már kimutatták, hogy az alvásnak pozitív hatása van az immunfolyamatokra. Emiatt betegség esetén biztosak lehetünk abban, hogy javító hatással vannak ránk délutáni alvásaink, az alvás ugyanis szabályozza a gyulladásos válaszokat.

A szakemberek mindent összevetve azt javasolják, merjünk délután is aludni. Hiába vannak ellentmondásos eredmények, az alvás jótékony hatásai megkérdőjelezhetetlenek.

Forrás: Sciencealert

A figyelmetekbe ajánljuk