Az új-zélandi Otago Egyetem kutatói egy nemrég közölt tanulmányban feltárták, hogy az alvás, a diéta, és a testmozgás közül, melyik javítja jobban egészségünket.


Az alvás zavarait korábban összefüggésbe hozták a rossz mentális egészséggel, beleértve a depressziót és más hangulati rendellenességeket. A jól átgondolt étrend kialakítása szintén segít megelőzni a depressziót, sőt, a testmozgás is bizonyítottan javítja a lelki és fizikai egészséget. Az alvás, az étrend és a testmozgás elválaszthatatlanok a való életben. Együttes hatásuk ugyanis erősebb, jobban segíti a mentális egészséget.

"Az alvás, a fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás a három egészségügyi alappillérnek tekinthető, amelyek hozzájárulhatnak az optimális jóllét elősegítéséhez a fiatal felnőttek körében"

─ nyilatkozta Shay-Ruby Wickham, a tanulmány vezető szerzője.

A jó mentális és fizikai egészséget általában a napi rutinok be nem tartása ronthatja a leginkább. Ez akkor fordul elő, amikor nagy változások figyelhetőek meg az alvási szokásokban, munkakörülményekben, életmódban, és élethelyzet terén.

Az új-zélandi kutatásban 1100 fiatalt kérdeztek meg ezekről az egészségjavító viselkedésekről annak érdekében, hogy feltárják azt, hogy melyik a kedvezőbb mind közül. A hangulat, közérzet, reggeli frissességérzet alvással, kiegyensúlyozott étrenddel és testmozgással való összefüggéseit mérték.

A kutatásban azoknál a résztvevőknél, akik tíz órát aludtak, nem jelentkeztek a depresszió tünetei. Ám megjelentek azoknál, akik tizenkettőnél többet, vagy nyolcnál kevesebbet aludtak. A fizikai aktivitás volt a jóllét második legkiemelkedőbb előrejelzője. Emellett a mindennap elfogyasztott nyers gyümölcs és zöldség is növeli a jó közérzetet. Összességében elmondható, hogy mind közül az alvás a legfontosabb egészségmegőrző és javító tényező.

Elsősorban tehát az alvás minőségére és mennyiségére kell odafigyelnünk. Újévi fogadalomként kitűzhetünk célul egy olyan rutint, amelyben mindig ugyanakkor fekszünk és kelünk, elegendő mennyiségű órát töltünk alvással, és a minőség érdekében odafigyelünk a minél kevesebb fényforrás jelenlétére, valamint a kényelmes alvóhelyre. Továbbá ne felejtsük el, hogy, noha a testmozgás és az étrend másodlagos, de még mindig nagyon jelentős tényezők az egészségünk megtartásában.

Forrás: sciencealert.com

Friss

A virtuális valóság révén megismerhetjük az emberi pszichét is?

A virtuális valóság biztos pont lehet az emberismeretben a jövőben.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A fűszerek rengeteg egészségügyi hatással bírnak

A gyömbér, kurkuma és fahéj csak néhány azon fűszerek közül, melyek jelentősen javíthatják egészségünket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 dolog, amit soha nem szabad elfelejtened, ha depresszióval küzdesz

A depresszió elszívhatja az energiánkat, üresnek és fáradtnak érezhetjük magunkat. Ez pedig az élet minden területén megnehezít a mindennapjainkat. Vannak azonban apró lépések, amelyekkel jobban kontrollálhatjuk érzéseinket, ezzel javítva az általános közérzetünket. Ebből gyűjtöttünk össze négyet!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk